08/25/10 04:07
(http://e-vestnik.bg/)

Курвата на гимназията

Долче Вита. Снимка: Кадър от едноименния филм на Фелини

Знам, че понеже съм жена, трябва да започна текст за “курвата на гимназията” с изречението, че аз не съм била такава. Нито тайно съм жадувала за тази слава. От позицията на сегашните си години и разбирания не съжалявам нито, че не съм била, нито бих съжалявала ако бях. Правя тази уговорка и вече съжалявам, защото с нея влизам в съглашателство с тълпата, която ражда мита за “курвата”, а аз по дефиниция не съм съгласна с нея и затова съм седнала да пиша това.

Преди няколко години Емили Уайт, журналист в алтернативното Сиатълско седмично списание “Стрейнджър” решава да проучи как се ражда мита за “лесните момичета”. Пуска обява в местен вестник: “Ако си била курвата на гимназията, обади ми се на този и този телефон.” И зачаква. За 2 седмици получава 95 обаждания. В края на проучването си има общо 150 истории на жени от 13 до 55 години от цялата страна. С много от тях прави интервюта и ги води по старите им училища, за да изтръгва автентични спомени. Така това, което е замислено като статия за списание, в крайна сметка се превръща в излязлата през 2002 година книга “Бързите момичета: тийнейджърските тълпи и легендата за курвата”.

“Слуховете за курвата на гимназията”, твърди тя, “се основават на страха от женската сексуалност и нейната тайнственост. Като лепват такъв етикет на едно момиче, тийнейджърите се опитват да убедят сами себе си, че с тях всичко е наред. Те са добрите, а тя е лошата. Те са в безопасност, а тя не е. Те имат правилните желания, а тя – лоши.” В крайна сметка функцията на “курвата на гимназията” е да сложи границата между добрия (романтичен) и лошия (порочен) секс, да предупреди момчетата и момичетата, че ако не контролират сексуалните си желания, върху главите им ще се изсипят страшни нещастия. “Курвата на гимназията”, пише Емили Уайт, “е място на картата със знак “Опасност!”, където много момчетата са се изгубили или претърпели корабокрушение и където момичетата не трябва да припарват, ако не искат да попаднат в изолация.” И всичко се базира единствено и само на слухове, а не на факти. Защото в секса фактите са трудно доказуеми по обективен начин. И жертви на тези слухове стават обикновено девойки, които нямат социални умения да се защитят. Или са бедни, или с друг цвят на кожата, или нямат баща – не се вписват в елита.

Ако някой е останал с впечатлението, че обвинявам момчетата за всичко по-горе, веднага му се извинявам. Истината е, че обикновено този мит най-горещо се поддържа от момичетата. Въпреки че няма да отрека, че той е възможен единствено в доминирано от мъже общество. Чрез ревностното му подкрепяне “добрите момичета” се подмазват на момчетата, стремейки се така да компенсират липсата на завладяваща сексуална привлекателност. Т.е. – да, не отричам, тя е красива и желана, ама аз за разлика от нея съм добра, примерна и сексуално сдържана и ще ти стана добра съпруга.

Курвата на моята гимназия аз познавах съвсем слабо и нямам отношение към нея – нито положително, нито отрицателно. Беше – и все още е – хубава. Женската ми злоба ще си пробие път, само за да кажа, че беше и сигурно си остава тъпа. Обаче това съвсем добре я вкарва в модела – сексуално привлекателна, но без умения да се защити от посегателствата на слуха. Ако беше интелигентна, едва ли някой щеше да се осмели да разказва небивалици за нея. Последното, което чух от мой съученик, е, че освен мъжа си има още няколко любовници. Отдъхнах си, че животът й върви добре. Макар ...

Публикувана на 08/25/10 04:07 http://e-vestnik.bg/9758/kurvata-na-gimnaziyata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване