08/25/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Обама, фанатиците и джамията на Кота Нула

в. Файненшъл таймс

Барак Обама и Бил Клинтън в Ню Йорк. Снимка: Белия дом

Спорно е доколко затруднено е положението на Барак Обама и Демократическата партия за изборите през ноември, но малцина биха отрекли, че през изминалата седмица шансовете им намаляха. Президентът може би се е надявал, че ще успокои спора около предложения строеж на джамия и ислямски културен център близо до Кота нула в Манхатън (мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, разрушени при атентатите от 11 септември - б.ред.), обаче наля масло в огъня. Поддръжниците му се разделиха по този въпрос, като мнозина обвиняват електората във фанатизъм. Това не е на добро.

Разбира се, основният политически пасив на Обама и демократите е колебливото икономическо възстановяване. Когато някой ден заетостта живне, ще живне и рейтингът им. Президенти, чието управление впоследствие бе определено като голям успех - като Бил Клинтън и Роналд Рейгън - имаха по-нисък рейтинг от Обама на този етап от първия си мандат и партиите им загубиха места в Конгреса на междинните парламентарни избори.

Безпокойството за демократите е, че рейтингът на Обама може и да не е достигнал най-ниската си точка и че действията му в последно време влошиха нещата. Пример е ненужно разрасналият се спор около джамията в Ню Йорк. Това най-малкото беше пропусната възможност за типа лидерство, който Обама е способен да упражнява.

Спорът къкреше от месеци и почти не му се обръщаше внимание извън Ню Йорк. Преди седмица Обама се хвърли в разпрата. Той заяви, че конституцията защитава религиозната свобода и че строителите на джамията са в правото си да изградят центъра си на избраното от тях място. Мнозина демократи приветстваха това като проява на голям политически кураж, но Обама отстъпи - той не коментирал доколко решението за проекта е мъдро, а доколко е законно. Той нямал намерение да казва дали издигането на джамията близо до мястото на кулите близнаци е благоразумно.

След това негово изказване въпросът придоби национален мащаб. Кандидатите на изборите през ноември ще бъдат питани за позицията им, а демократите са разделени. Лидерът на демократите в Сената Хари Рийд, който е изправен пред тежка надпревара в Невада заяви, че джамията трябва да бъде на друго място. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси зае противоположното становище и заяви, че противниците на проекта трябва да бъдат запитани кой ги финансира - сякаш случаят е поредната дясна конспирация.

Ако президентът беше казал каквото каза в едно-единствено изявление и го беше направил по-ясно, гюрултията щеше да е доста по-слаба. В крайна сметка по неговата логика позицията му е напълно защитима. Той обаче не беше убедителен. Двете му изявления създадоха впечатление за колебливост. Никога не е добра идея да направиш поддръжниците си да изглеждат глупаво, както стана с тези от тях, които приветстваха първото му изявление. Преди всичко беше неразумно да създадеш впечатлението, че си откъснат от тревогите на близо 70-те процента американци, които се противопоставят на издигането на джамия в такава близост до Кота нула или да намекнеш, че им е нужен опреснителен курс по Първата поправка към конституцията.

Тези грешки удобно се вместиха в по-общите теми на отправените към президента критики - че е слаб (нещо, от което дори съюзниците му се оплакват) и че е изгубил контакт с мнозинството американци. Спорът около джамията бледнее пред състоянието на икономиката като проблем за шансовете на демократите през ноември, но не е за пренебрегване. Има отзвук.

Това бе и пропусната възможност. В политиката на САЩ има мощни елементи на фанатизъм. Те съществуват от самото начало. Всъщност в много отношения политическата култура на тази страна прославя фанатизма. Това в никакъв случай не е изцяло ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване