08/26/10 06:06
(http://e-vestnik.bg/)

Цветанов поощри полицията да бие наред

Български емигрант в САЩ, бивш граничен полицай, беше бит при пътна проверка заради операция “Шейховете”. Не че има нещо общо с “Шейховете” – просто минавал в района с колата си. И като го спрели, освен от униформени, бил наобиколен от цивилно облечени полицаи с черни тениски и панталони. Именно те му се нахвърлили като излязъл от колата.

Потъпевшият Николай Стоянов даде пресконференция, от която се разбра как точно джелатите на полицията бият, поощрявани от вицепремиера Цветанов. Обяснениято за боя било, че “изглежда агресивен”. На Стоянов единият нанесъл няколко удари с юмрук по лицето, а другият го хванал за гърлото да го души. Това не е по правилата за прилагане на физическа сила при полицейски акции. Това е чиста проба хулиганщина.

Но всичко започва от Цветанов. При случая в Кърджали, когато полицаи прабиха две жени в дома им, Цветанов оправда полицаите, които видели женски силует през вратата и “влезли малко по-бързо”. Бой над жени в къщата им беше оправдан от Цветанов с това, че имало съмнения за сводничество, а синът бил лош от ДПС. И сянка съмнение нямаше у него, че полицаите са направили нещо лошо.

Министърът поощрява боя и резултатите не закъсняват. Сега набиха случаен човек при пътна проверка край Бургас. Кой знае колко още хора са набили, на те, за разлика от американския емигрант, не дават пресконференции. Ако всеки бит даде пресконференция, България ще се уплаши какви хора работят в полицията.

Това е систематична, целенасочена политика на Цветанов. Той лично се срещна с роднините на полицаите от Благоевград, които имат присъди за убийство на две инстанции, а сега делото се гледа пак, като с изявленията си в тяхна защита Цветанов оказа натиск на съда. Направена беше нова медицинска експертиза на убития Ангел Димитров Чората (той отдавна е в гроба, експертизата само тълкува по нов начин резултатите от аутопсията и изкарва фатално, че имал разширен стомах и сраствания на плеврата). За да докаже, че 36-годишен мъж може да си умре ей така, без нищо.

Ако някой не е разбрал – у нас се поощрява полицейското насилие по най-безцеремонен начин. Утре ще станем свидетели на нови случаи на побои, той като полицаите са поощрени от своя министър. Ще потърси ли утре някой вината на Цветанов, когато не само пребият, а убият някой невинен (и досега е имало доста такива случаи)?
И онези, които се радват, че полицията бие (има и такива запалянковци), утре сами могат да станат жертва на този произвол.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване