08/27/10 06:04
(http://e-vestnik.bg/)

Какво разкри Иво Инджев за Първанов и защо всички се правят, че не забелязват

Иво Инджев представя книгата си “Президент на РъБъ” Снимка: ентусиаст

Книгата “Президент на РъБъ” стана бестселър на българския книжен пазар, без нито един вестник да напише, че е излязла такава книга. До момента са продадени към 10 000 броя, при положение, че в България за бестселър се смята книга с 3-4 хил. тираж.
Само няколко интернет сайта съобщиха, че журналистът Инджев е издал книга, която разобличава президента Първанов. Вестници като “Труд”, “24 часа”, “Стандарт”, “Телеграф” и др. мълчаха упорито, а те отразяват далеч по-маловажни и незабележими книги на пазара. Въпреки това “Президент на Ръ Бъ” продължава да се продава – отново е влязла в топ 10 на най-продаваните книги в последния месец.
Какво толкова има в тази книга?
Иво Инджев прави някои собствени разкрития, свързани с прословутия апартамент на президента (оказва се, че са два мезонета, а не един), заради който журналистът беше уволнен от бТВ. В книгата има и други компрометиращи информации за Първанов, които са излизали в различни публикации през последните години. Но систематизирани и обобщени в книгата, те рисуват един неподозиран портрет на президента, от който може да ти настръхне косата.

Завой към НАТО

Любопитен детайл в книгата е обяснението как Първанов изведнъж завива на 180 градуса и премества партията си на страната на онези, които поддържат членството в НАТО.
Георги Първанов, като лидер на БСП, е против членството в НАТО, и подкрепя Сърбия срещу Европа и Запада, като дори подписва писмо в подкрепа на Милошевич. През пролетта на 1999 г. в София пристига пратеник на европейските социалисти – германският социалдемократ Гернот Ерлер. В кабинета на тогавашния президент Петър Стоянов Ерлер обвинява Първанов, че ръководи единствената социалистическа партия в Европа, която е срещу действията на Запада в бивша Югославия. Ерлер е толкова ядосан, че президентът Стоянов се опитва да защити Първанов, като казва на госта на немски, че такава маневра на БСП е тежка задача. Но Първанов променя позицията си за НАТО и убеждава съпартийците си, че е необходима солидарност със западните партньори. Скрива обаче факта, че има заплаха фондация “Фридрих Еберт”, на която Ерлер е председател, да спре субсидиите за БСП.

Игрите с медиите

На посещение в Москва в началото на 2009 г. Първанов оказва натиск на домакините да се отнеме бизнесът на “Овъргаз” в България, като страната работи директно, без посредник с “Газпром” (“Овъргаз” е фирма на “Газпром”, със съдружник и шеф Сашо Дончев, който е и издател на в. “Сега”). В неофициален разговор Първанов казва – “Няма да позволя един вестник да подрива устоите на държавата”, разгневен от публикации в “Сега”, които го засягат. Негов съветник отсякъл по време на срещите в Москва: “Закрихме в. “Сега”.” Руснаците уж се съгласяват, но не отстъпват от посредническата си фирма “Овъргаз”, а Сашо Дончев не се отказва да издава в. “Сега”. Само вестникът малко смекчава тона в следващите месеци.

Корицата на книгата “Президент на РъБъ” на издателство “Ентусиаст”.

През 2008 г. се появяват публикации за любовна афера на Първанов с певицата Мариана Димитрова, които започват от в. “Уикенд” и се разпространяват в различни вестници. Посредници предлагат на в. “Уикенд” и др. вестници пари чрез рекламни договори, за да бъдат спрени публикациите. При самата певица се явяват 5 агенти на ДАНС и в уж културен разговор я убеждават да започне да дава интервюта, в които да отрече връзка с Първанов. Първото интервю е във в. “Труд” със заглавие “Не съм българската Мерилин Монро”, в което не й задават нито веднъж директен въпрос имала ли е връзка с ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване