08/27/10 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Страните от Черно море искат и “Южен поток”, и “Набуко”

“Южен поток” или “Набуко”? Русия или ЕС? Кой ще завърши първи своя проект за газопровод и ще си осигури подкрепата на страните от Каспийско море, чиито газ следва да напълни новите тръби, отбелязва в четвъртък руският “Независимая газета”, цитиран от Аджерпрес.

Русия сключва едно след друго споразумения със страните, през които следва да премине “Южен поток”, а в същото време акционерите на “Набуко” полагат нови и нови усилия за намиране на ресурси за техния проект. Последните решения в тази посока визират изграждането на две второстепенни разклонения до границата с Грузия и Ирак. По този начин не се изключва възможността за получаване на иракски горива. Иранският газ, независимо от неговата значимост, отново се оказва изключен от европейския проект.

От страните от Каспийско море, на които разчитат най-много акционерите на “Набуко”, най-активна е Азербайджан, който участва на практика в разговорите за всички проекти. Въпреки достатъчно спадналия темп на извличането на газ в Азербайджан, Баку вече води активни преговори с потенциални купувачи, залагайки на ресурсите, които ще получи от находището “Шах Дениз”.

Засега всички преговори са с предварителен характер, не задължават с нищо, подчертава “Независимая газета”.
Иначе, в последно време започна отново да се говори за проекта “Бял поток”, предназначен да доставя азерски газ по Черно море, този път от грузинското пристанище Супса до румънското Констанца, а оттук - до други страни в ЕС.

Междувременно черноморските страни не се осланят твърде много на виртуални проекти, опитвайки сами да получават горива. През последните години почти всички страни от региона започнаха да експлоатират находищата в Черно море. Румъния и Турция реализират амбициозни проекти с оглед получаването на петрол и газ от континенталното плато на Черно море. За кратък срок Анкара успя да настигне останалите страни от Черно море, започвайки работа по турската част от платото.

На свой ред София привлича активно чуждестранни компании за работите по извличане от българския сектор на морето. Дори и Грузия, която се сблъсква със сериозни икономически трудности, отдава по-голямо значение на ресурсите в Черно море. Към експлоатацията на находищата в Черно море интерес проявява и Русия.

Според “Независимая газета” една нова черта в политиката на някои държави от района на Черно море е отварянето им към участие във всички проекти, в това число конкурентни. Лидерите в Анкара, София и Букурещ мислят прагматично, че в крайна сметка подобна тактика ще даде резултат. Турция например е заявявала неведнъж, че иска да участва и в “Южен поток” и в “Набуко”. Подобен подход е все по-характерен и за Румъния, подчертава руското издание. Тази многостранност има едно просто обяснение: стремежът за включване в кръга на доставчиците на горива и слагане на ръка на кранчето на газа, допълва руският вестник.

Конкуренцията в Черно море с сферата на износ на енергийни източници расте от година на година. Тя се определя не само от увеличения обем петрол и газ, които се извличат от Каспийско море, но и от борбата между страните от района на Черно море за контрол върху транспортните трасета на тези ресурси към външни пазари. Интересното е, че темповете на добив на енергийни ресурси в страните от Каспийския регион и черноморския шелф практически не влияят на срока на реализация на проектите за тръбопроводи, много от които са се превърнали в самоцел на черноморските и каспийски държави.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване