08/29/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Скопие се обновява с титанични строежи

Строителството в центъра на Скопие. Снимка: топнюз

Скопие има чар, но архитектурата не е смятана за част от него. Столицата на бившата югославска република Македония Скопие, която бе почти изцяло разрушена от земетресение през 1963 г., от много години се характеризира с грозните бетонни квартали и странни празни пространства. По-рано тази година обаче консервативното правителство на премиера Никола Груевски създаде видеоклип, разкриващ амбициозния проект “Скопие 2014 г.” - план за радикална промяна на центъра на града.

Беше трудно да се приеме насериозно тази схема. Петнадесет големи сгради, включително ново министерство на външните работи и конституционен съд, следва да бъдат построени от нулата. По-старите сгради като парламента би трябвало да бъдат реконструирани с куполи и други нововъведения. На главния площад в центъра на града правителството се очаква да постави огромна статуя на Александър Македонски.

Поддръжниците на плана казват, че след десетилетия на застой Скопие най-накрая ще получи обновлението, което заслужава, а неговите герои ще бъдат увековечени в мрамор и бронз. Скептичните критици, свикнали с град, в който нищо особено не се случва, саркастично питат по-точно чия победа се очаква да възхвали предложената триумфална арка.

Това обаче се случва. Новите сгради никнат на брега на река Вардар, а на няколко седмици се открива нова статуя. Работниците започнаха да подготвят терена за статуята на Александър Македонски, която би трябвало да е готова през следващата година. Засега поне противниците на тази статуя са отстъпили.

Но това не е краят на спора. Предложената статуя на Александър Македонски разяри Гърция, според която северната й съседка присвоява символи на гръцката идентичност, доказателство за македонските претенции към едноименната северна гръцка област. (Двете държави спорят за името на Македония от 19 години.)

Македонските албанци, които са мюсюлмани и представляват една четвърт от населението, също се задействаха. Те казват: ако ще има нова църква в града, тогава защо да няма и нова джамия? И ако ще се отдава почит на македонски герои под формата на статуи, със сигурност може да се намери място и за още няколко албански (родената в Скопие майка Тереза и средновековният герой Скендербег вече имат статуи в града).

Според местния коментатор Сашо Орданоски проектът “Скопие 2014 г.” е “грозен, скъп, от архитектурна гледна точка несполучлив, а от политическа гледна точка побъркан проект.” Представителят на опозицията Радмила Шекеринска казва, че премиерът Груевски е поставил хитър капан. Политиците ще трябва да се състезават с планове, които изтъкват националните и религиозни ценности и които се присмиват на Гърция.

Източник, близък до правителството, който помоли да остане анонимен, каза, че проектите не са просто начин да се възобнови стария град, те също така създават работни места за хората. А що се отнася до гърците, той казва, че е време те да разберат, че Македония е “независима държава, която може сама да взима решения поне за вътрешното си реформиране”.

По БТА

Публикувана на 08/29/10 21:25 http://e-vestnik.bg/9853/skopie-se-obnovyava-s-titanichni-stroezhi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване