08/29/10 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

Ще се издавим ли? – 5 неоспорими факта за глобалното затопляне

Пакистанец се опитва да се спаси с автомобилна гума. Наводнението в Пакистан това лято засегна 20 млн. души и беше оценено като най-голямата хуманитарна катастрофа, остави няколко милиона без покрив и, което е по-важно - без питейна вода и храна. На този фон никой не коментира няколко хиляди загинали. Снимка: ЕПА/БТА

“Тази зима усетихте ли глобалното затопляне? Може би всичко това е една голяма измислица, кой знае!” С тези думи и на фона на арка от 30 т сняг, донесен от Швеция специално за седмицата на модата в Париж, модният дизайнер Карл Лагерфелд показа есенно-зимната колекция на “Шанел”. Проблемът се превръща в моден шик.

А есента руският премиер Путин на съвещание за подготовка за зимата демонстрира чувство за хумор: “Ние трябва да се борим не само с глобалното затопляне, ами и с глобалното захлаждане”. През 2003 г. пак той, тогава президент, каза, че за Русия глобалното затопляне ще е полезно - “Два -три градуса повече ще са добри за Русия”. Това лято той трябваше да се сблъска с невиждани в историята на Русия горски пожари и горящи полета от торф, които още не могат да загаснат.

Глобалното затопляне предизвиква шеги и подигравки, има и яростни противници, които твърдят, че то е една голяма измислица.

През 2009 г. с хакерска атака от университета Норич в северна Англия е открадната научна информация, която съдържа и кореспонденция между учени от САЩ и Европа, които работят по проблема с глобалното затопляне. В някои техни мейли, пуснати в интернет, се вижда, че те се опитват да нагласят данни, за да докажат опасността от глобалното затопляне. Кореспонденцията, извадена от контекста, се тълкува като манипулация и се преувеличава. Т. нар. анти-затоплисти, наричат това “Климатгейт” и го поднасят така, сякаш въпросните учени са измислили глобалното затопляне, което не е вярно. И учените, обвинени за кореспонденцията си, нямат някаква водеща роля в анализа на проблема.

През 2007 г. в доклад на панела по климата на ООН бяха открити грешки, които преувеличават опасностите от глобалното затопляне, например, че ледниците в Хималаите ще се стопят до 2035 г. И тези грешки станаха причина за яростни полемики, че няма глобално затопляне, то се измисля или преувеличава.

Руският премиер Путин и придружаващи го лица наблюдават опустошенията от горските пожари край Москва. Снимка: ЕПА/БТА

С две думи за онези, които не разбират проблема – топлината и условията на живот на земята се дължат на т. нар. парникови газове (водни пари, въглероден диоксид (двуокис), метан и други с по-малко значение) в атмосферата. Те задържат топлината (накратко – пропускат радиацията във видимия спектър - слънчеви лъчи и др. към земята – но не пропускат инфрачервените излъчвания от земята – парников ефект). Ако липсваха, температурата на земята щеше да бъде средно около минус 19˚C. Но когато количеството парникови газове се повиши прекалено, се повишава и температурата, съответно се отделят още водните пари и т. н. Започва топене на ледовете, валежи, климатични аномалии - урагани, бури, наводнения, горещини или студове на нетипични места и др.

Климатът на планетата може да понесе малки промени в количеството парникови газове. Големите промени в концентрацията на парникови газове обаче могат да предизвикат трайни и необратими изменения в климата, които биха променили изцяло облика на земята.

Няма спор дали има затопляне

Най-напред – за изненада на някои невярващи в глобалното затопляне – сред учените спорът е по-скоро не дали го има или го няма, а какви са причините за него. Мнозина, дори някои ексцентрични учени, твърдо вярват, че всичко е манипулации.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване