08/30/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Савчо Савчев: Държавите използват ромите като бушон за проблемите си

Савчо Савчев. Снимка: Светослава Банчева

Савчо Савчев е от ромски произход. Завършил е българска филология. Превел е на ромски език стиховете на Христо Ботев, „Ад” на Данте, древноегипетски стихове, отделни произведения на български писатели-класици.  Близо 9 години издава двуезичното списание „Andral” (на бълг. „Отвътре”) – на ромски и на български език. Автор е на книгите „Пространства на идеите” – литературна критика, „Страданията на младия Х” – роман в писма, на “Ромско-българо-английски речник” и на “Българо-ромски речник”.

Франческо Мартино: – Новината, за която става въпрос, е политическата инициатива на френския президент Никола Саркози за т.нар. доброволно репатриране на роми в Румъния и България. В Румъния официалните власти реагираха доста директно, докато в България правителството…

Савчо Савчев: – Мълчи…

- Да. Каква е причината за това мълчание, според Вас?

- Ами може би за това, че правителството е съгласно с думите на Никола Саркози. Аз не бих казал, че съм франкофон, но много уважавам френската култура и бих казал, че Саркози ме разочарова. Считам, че не може президентът на държавата, която преди двеста и повече години издигна правата на личността и правата на човека изобщо като библия на новото време да си позволява по един фашизиран, хитлеристки начин да реагира на този проблем. От голямата дандания, която и тук в България се разрази, не остана почти нищо – от многото роми, които уж трябваше да бъдат експулсирани в България, си дойдоха една шепа хора. Оказа се, че хората си работят там, имат правото да работят там, те са европейски граждани… Ако някой е направил нещо лошо, ако някой е погазил закона … разбира се, че властите ще го експулсират. Но ако човек не е направил нищо престъпно не е редно български граждани, румънски граждани, тоест граждани на Европейския съюз да бъдат експулсирани.

Нека г-н Саркози си помисли и за това, че огромните милиони, които дава Франция, за да привлича гражданите на света към себе си и своите идеи, говоря за движението, наречено франкофонство, само с една такава инициатива като репатрирането отблъсква милиони. Отблъсква милиони поне от себе си като президент, ако не изобщо от Франция.

- Според Вас българското правителство дали въобще има интерес да защитава правата на гражданите си от ромски произход?

- Не бих казал. Ще Ви разкажа един случай. В една лятна утрин на миналата година сегашното българско правителство, Министерството на вътрешните работи разруши няколко ромски къщи в един от кварталите на София и остави на улицата деца и болни старци. Същият ден в девет часа сутринта в един от хотелите на София българският вътрешен министър Цветан Цветанов дойде на една инициатива на „Отворено общество”, където ни уверяваше, че българското правителство много мисли за ромите, много мисли тъкмо за жилищната политика за ромите и т.н. Тоест сегашното българско правителство прави това, което са правили всички български правителства вече двайсет години с тази разлика, че днешното българско правителство даже и не се свени да бъде още по-директно и още по-… зле настроено към ромите.

- Как бихте описали днешното икономическо и социално положение на ромското население в България?

- Положението не е в никакъв случай по-различно от положението на целия български народ. С изключение на няколко процента, които са свръх богати и с изключение на още няколко процента, които са добре, всички останали цъфтим. И това не е тайна за никого, поне в България. И хората, независимо от какъв етнос са, си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване