08/31/10 19:21
(http://e-vestnik.bg/)

Нетаняху и Абас преговарят под крилото на Обама

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Гавен Рабинович

Израел и палестинската власт ще подновят в четвъртък във Вашингтон мирните преговори и въпреки че очакванията за успех са най-ниските досега, американският президент Барак Обама положи големи усилия за тяхното започване.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас приеха отправената от държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън покана за подновяване на прекия диалог, прекъснат преди 20 месеца.
Преди официалното начало на преговорите Обама ще приеме в сряда в Белия дом на официална вечеря освен Нетаняху и Абас краля на Йордания и египетския президент Хосни Мубарак. Предвидени са и двустранни срещи.

“Наясно съм с трудностите и не ги омаловажавам”, заяви вчера Нетаняху, който преди това уверяваше, че има намерение да смае скептиците. “Основният въпрос е да разберем дали палестинците са готови за мир, който да реши конфликта в дългосрочен план.”
За израелския премиер условията за споразумение са признаване от палестинците на Израел като държавата на еврейския народ, окончателно решаване на конфликта и гаранции, че изтегляне от Западния бряг няма да бъде последвано от нападения откъм напуснатите зони.
Абас подчерта “духа на отговорност”, от който са обладани палестинските преговарящи. “Дори да има само 1 процент вероятност за мир, ние ще се опитаме да го постигнем”. Той обаче предупреди, че Израел ще носи цялата отговорност при провал на преговорите, ако поднови колонизацията на Западния бряг и анексирания Източен Ерусалим.
Под силен американски натиск палестинската власт се отказа от настояването за конкретни гаранции против колонизацията, но предупреди, че ако не бъде удължен мораториумът, преговорите ще бъдат прекратени.

Нетаняху предвижда да удължи изтичащия на 26 септември частичен мораториум върху строителството на Западния бряг в отделни малки селища, но не и в големите, които Израел си прави сметка да анексира.
“Израелското правителство ще носи цялата отговорност за опасността от провал на преговорите, ако колонизацията продължи във всички палестински територии, окупирани през 1967 г.”, каза Абас.
Освен различията в позициите, двете страни започват преговорите с коренно различни концепции.

Палестинската власт се позовава на принципа за размяна на “земя срещу мир”, предвиден в резолюциите на ООН, и плановете за мир, включващи арабската инициатива и пътната карта на Четворката за Близкия изток (ООН, САЩ, ЕС и Русия).
“Ще отидем на преговорите, въоръжени с тези позиции и ангажименти и няма да отстъпим от тях”, заяви Абас, който настоява също преговорите да продължат от там, докъдето са стигнали при предишните израелски кабинети.

Нетаняху, който избягва да споменава минали споразумения, включително на споразуменията от Осло от 1993 г. за палестинската автономия, точно обратното, очаква ново начало. И нещо необичайно, той възнамерява да се ангажира лично в преговорите с Абас и няма да бъде придружаван от министри, а от съветници. Преговарящият екип няма да има право на решения.
Палестинската власт не е отговорила на предложението на Нетаняху за срещи на четири очи два пъти месечно с Абас след откриването на преговорите.
Друга сянка върху картината са ислямистите от Хамас, на власт в Газа, които отричат преговорите като “поредна измама”.
Диагнозата споделя шефът на израелската дипломация, ултранационалистът Авигдор Либерман, за когото тези дискусии са “показно събитие”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване