09/01/10 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Обама в Ню Орлиънс - старата и нова катастрофа

Барак Обама оглежда пораженията от разлива в Мексиканския залив. Снимка: Белия дом

Петата годишнина от опустошителния ураган Катрина в САЩ и посещението на президента Барак Обама в Ню Орлиънс по този повод стана основна тема в западния печат.
В. “Вашингтон пост” помества статия, озаглавена “Пет години по-късно все още не сме готови за нов ураган Катрина”.
Когато ураганът Катрина доближи бреговете на Мексиканския залив в края на август 2005 г. служителите на вътрешната сигурност се съсредоточаваха върху осуетяването на терористични нападения. Те бяха загубили от поглед факта, че огромното мнозинство от американците живеят на мушката не на терористи, а на земетресения, торнада, горски пожари, урагани, бурни ветрове и наводнения. Ню Орлиънс почти потъна не защото Ал Каида бе решила да нападне системата му за контрол на наводнения, а защото дигите, и помпите, които държат града сух, отдавна бяха пренебрегнати. Когато бяха поставени на изпитанието на мощна буря, те се провалиха, отбелязва вестникът.

Пет години по-късно човек би помислил, че Вашингтон е осъзнал значението на адекватната подготовка за следващия тежък ураган по крайбрежието на залива. Не е така. Да, дигите бяха укрепени, евакуационните планове бяха подобрени и много от логистичните схеми за спешни хранителни запаси, вода и подслон са разработени. Това обаче не е достатъчно. Голяма част от тежката работа включва помощ за хората да се приберат по домовете си и да възстановят разрушеното. За да бъде ефикасно, планирането на завръщането и възстановяването трябва да започне преди изобщо да се е разразила буря. Ако не се вземат спешни мерки и ако наесен районът на крайбрежието на Мексиканския залив бъде ударено от друг голям ураган, населението му ще бъде смазано - и този път много от хората няма да могат да се изправят на крака, пише изданието.

Самият Обама веднъж окачестви поведението на администрацията на предшественика му Джордж Буш по онова време като признак на “изумителна некомпетентност”, пише в. “Монд”. Обаче друго природно бедствие ,което засегна региона тази година - петролният разлив - му показа колко е трудно да се реагира по подходящ начин на безпрецедентна криза, отбелязва вестникът.

В реч в университет в Ню Орлиънс, който подобно на 80 процента от града бе залят от наводненията през 2005 г. Обама заяви: “Моята администрация ще стои до вас и ще се бори заедно с вас докато работата бъде свършена”, пише в. “Дейли телеграф”.
Президентът обяви, че администрацията му е премахнала бюрократичните спънки и е създала условия за изпълнението на 170 проекта. “Ние помагаме Ню Орлиънс да се превърне в място, което показва какво можем да правим в Америка, не само какво не можем”, добави Обама, цитиран от вестника.

Спомените за причинените от Катрина разрушения отслабват и сега по-непосредственото безпокойство за мнозина е въздействието на петролния разлив в Мексиканския залив - най-тежкият в историята на САЩ, при който по някои оценки в залива са се излели 4,9 милиона барела петрол от подводен кладенец на 60 км от бреговете на луизиана, отбелязва изданието.

Според наблюдатели този разлив може всъщност да помогне на региона в дългосрочен план като задържи върху него вниманието на федералните власти.
Белият дом разработва всеобхватен план за възстановяването на крайбрежието на Мексиканския залив, което от години страда от деградация на околната среда и бедност.
“Ще стоим до вас докато бъде почистен разливът и този регион стъпи отново на краката си”, заяви Обама, цитиран от “Дейли телеграф”.

Петролният разлив в Мексиканския залив навреди на търговския риболов в района и от него пострадаха уязвими природни райони. Мнозина местни официални лица обаче критикуват решението на Обама да наложи мораториум над подводното офшорно сондиране за петрол. Мораториумът изтича на 30 ноември, пише в. “Ню Йорк таймс”.
Мери Ландрю, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване