09/01/10 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Саркози, Сапатеро и Берлускони фаулират грубо властта в Букурещ

Румънец пред плакат с текст “Румъния в обединена Европа” - част от еуфорията по приемането на страната в ЕС. Снимка: etv24.ee

Кристина Хорват

Франция продължава експулсирането на роми към родните им страни, Италия обявява, че се готви да започне много по-строга политика към номадите, а Испания вече премина към конкретни действия в това отношение. Какво правят румънските власти в същото време? Почти нищо. Президентът на Румъния Траян Бъсеску е в отпуск, така че не може да бъде притесняван (дори и от недоволен избирател в ресторант “Чирешика”), министърът на външните работи Теодор Баконски е потънал в сладка дрямка още от назначаването си, а премиерът Емил Бок прехвърли проблема в типичния си стил - на ухо и с максимална скорост, като назначи слабо грамотния Валентин Мокану на поста държавен секретар по проблемите на ромите.

Изглежда на румънските управници не им пука особено за това, което се случва от три дни в Испания и Италия във връзка с ромския проблем. Тези хора, избрани да управляват страната, не дават никакъв знак, че са разбрали колко твърди и ясни сигнали се изпращат от Париж, Рим и Мадрид и че най-много до един месец Румъния ще се сблъска с изключително много проблеми, причинени от репатрирането на 200 000 ромски номади.

Ромски деца от Румъния изгоряха като факли в Италия

Нещо потресаващо се случи в петък вечерта в номадски лагер в периферията на Рим. Внезапно в този лагер избухна опустошителен пожар, който причини смъртта на едно тригодишно ромско дете от румънски произход, а друго - само на три месеца, е на границата между живота и смъртта с изгаряния от трета степен на 40 процента от тялото. Първоначално карабинерите и италианската прокуратура заявиха, че пожарът вероятно е започнал от неправилно поставена газова лампа в бараката на ромското семейство. По-късно обаче всекидневникът “Кориере дела сера”, както и кметът на Рим Джани Алемано, разкриха, че има сериозни индикации за умишлено предизвикване на пожара от страна на външни на номадския лагер лица. Разследването на италианската полиция и на прокуратурата продължава и в момента. Нещастното събитие наля вода в мелницата на правителството на Берлускони, и по-специално на министъра на вътрешните работи Роберто Марони (член на крайнодясната партия Северна лига) по отношение на ускоряването и втърдяването на мерките срещу ромите от румънски и български произход.

Ето какво заяви Марони в петък вечерта, няколко часа след инцидента в лагера край Рим: “Да, възможно най-скоро експулсиране и твърдо “не” на подпомагани от италианската държава репатрирания или доброволни връщания в родината (бел. авт: ексулсирането от Италия е за сметка на румънската държава. Италианците не са склонни дори да направят като французите - да ни върнат циганите със свои пари). Няма да се отклоним и сантиметър от това, което сме решили. Ако тези роми-граждани на ЕС искат да останат на италианска територия, трябва да изпълняват и трите условия: да имат минималния за страната доход, постоянен дом и да не бъдат вписани в друга система за социална закрила в родната си страна. Много цигани са от страни от ЕС, най-вече румънци и българи, но повечето от тях не изпълняват никое от правилата, наложени от нашето правителство. В заключение, съвсем справедливо е да експулсираме ромите, а правителството на Берлускони ще бъде много по-твърдо отколкото Саркози в това отношение”.

Опозицията в италианския парламент критикува остро политиката на експулсиране на вътрешния министър Роберто Марони и дори формулира хипотезата, че подобни инциденти, като този от петък вечерта в ромския лагер край Рим, са предизвикани преднамерено, за да оправдаят такива мерки с “фашистки произход”, както заяви депутатката от Демократическата партия Ливия Турко.

Социалистът Сапатеро - по-твърд ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване