09/02/10 15:28
(http://e-vestnik.bg/)

Арабите скептични за новите пазарлъци между Израел и Палестина

Главният пешеходен тунел между Израел и ивицата Газа в Ерец. Снимка: ЕПА/БТА

Предстоящите преговори във Вашингтон между палестинците и Израел имат много малък шанс за успех просто защото американският президент Барак Обама е “неспособен” да накара Израел да направи необходимото, заявиха вчера учени и анализатори за Близкия изток.
Те припомниха, че Обама не успя през четирите месеца непреки преговори с посредничеството на САЩ да убеди дясното израелско правителство на премиера Бенямин Нетаняху да спре строителството в Източен Ерусалим, който палестинците и други араби настояват да бъде столица на палестинската държава.

“Обама съзнава, че не е способен да направи каквото и да било и че поканата му за преки преговори няма да бъде нищо повече от пиар кампания”, заяви Гази Рабаа, професор по политология от Йорданския университет.
“Истинската цел на американския президент зад призива за преки преговори в този критичен момент е да подобри шансовете на Демократичната партия на предстоящите избори за Конгрес и да увеличи намаляващата си популярност”, отбеляза Рабаа.
Според него неспособността на Обама през изминалата година да накара Израел да спре строителството в Източен Ерусалим е предшествало условието, което Нетаняху постави тази седмица, а именно една палестинска държава да приеме еврейската идентичност на Израел и разполагането на израелски военни по границата с Йордания.

“Това означава, че преговорите вървят към провал още преди да са започнали. Еврейската същност на Израел не може да бъде приета от палестинците, тъй като би означавало евентуално депортиране на палестинците, живеещи в Израел, и би направило невъзможно завръщането на палестински бежанци в домовете, от които са избягали при създаването на Израел през 1948 г., уточни Рабаа.

Според резолюция 194 на Общото събрание на ООН от 1948 г. палестинските бежанци имат право да се завърнат по домовете си и да получат компенсация.
Въпросите с бежанците, границите и Ерусалим са сред тези, които засягат окончателния статут и които Нетаняху отказа да разгледа по време на непреките преговори, които текат от април.
Рабаа допълни, че възобновяването на преките преговори във Вашингтон с участието на Нетаняху ще създаде грешно впечатление по света, че екстремисткото му правителство се стреми към установяването на мир.

Освен Нетаняху, палестинският президент Махмуд Абас и представителят на Квартета за Близкия изток Тони Блеър, йорданския крал Абдула Втори и египетския президент Хосни Мубарак също ще участват.
Йордания и Египет бяха избрани да се присъединят към конференцията, тъй като са единствените две арабски страни, които са сключили официални мирни договори с Израел, заяви Орейб Рентауи, директор на базирания в Аман център за политически науки Ал Кудс.
Йордански и други арабски наблюдатели изразиха опасения, че участието на Йордания и Египет ще осигури “прикритие” за правителството на Нетаняху да продължи с едностранните машинации в Източен Ерусалим и на Западния бряг.
Нетаняху потвърди в неделя, че правителството му възнамерява да сложи край на мораториума върху строителството на Западния бряг, когато изтече на 26 септември.

“Не вярвам, че преките преговори ще доведат до мирно споразумение просто защото израелците са неспособни и нямат желание да постигнат такова уреждане на въпроса”, отбеляза Рентауи.
“Както изглежда, израелците се опитват да печелят време. Това става ясно от настойчивостта за еврейската същност на държавата и изтъкването на доктрината за сигурност”, допълни той.
Рентауи подчерта, че Обама е успял да окаже натиск върху Абас да се откаже от предварителни условия за преговорите като прекратяване на строителството на селища и установяването на независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Ерусалим.

“От друга страна, Обама отстъпи два пъти пред Нетаняху през изминалата година, с което създаде впечатлението, че не е способен да окаже натиск върху Израел да спазва изискванията за мир, закрепени във формулировките на Четворката”, изтъкна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване