09/02/10 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

Католиците в Италия възмутени от посещението на Кадафи

Силвио Берлускони и Муамар Кадафи. Снимка: ЕПА/БТА

Призивите Европа да приеме исляма, отправени от Муамар Кадафи по време на завършило вчера официално посещение в Рим, предизвикаха смут сред католическите среди и неудобство в управляващото дясно мнозинство на премиера Силвио Берлускони.
Вестникът на Ватикана “Осерваторе романо” не коментира присъствието на непредсказуемия либийски лидер в сърцето на католическия свят с бедуинската му шатра, телохранителките и берберските му коне. В кратка статия вестникът единствено отбелязва, че Кадафи е поискал 5 милиарда евро европейска помощ, за да спре незаконната имиграция от Африка, и констатира силния напредък на икономическия обмен между Италия и Либия през последните години.

За сметка на това секретарят на ватиканската конгрегация за евангелизация на народите монсиньор Робърт Сара изрази съжаление от изявленията на Кадафи за мюсюлманската религия и желанието му тя да стане “религията на цяла Европа”. Кадафи прояви “неуважение и нетактичност към папата и Италия - страна, за която всеки знае, че мнозинството от населението й са католици”, каза той пред в. “Република”.

Монсиньор Сара окачестви като провокация изказванията на Кадафи, направени в неделя пред 500 млади жени и в понеделник пред други 200 жени, на които бе платено да слушат речта му. Кадафи ги прикани да се омъжат за либийци и заяви, че в неговата страна се отнасят по-добре към към жените, отколкото на Запад.

Вестникът на италианския епископат “Авенире” разкритикува “тази сесия по ислямска пропаганда” и се запита как е могъл Кадафи “в една толерантна и плуралистка Италия с дълбоки и силни християнски корени съзнателно да демонстрира прозелитизъм”.
Но като се изключи лявата опозиция, която осъди “икономическия пазарлък” между Берлускони и Кадафи, никой не разкритикува открито проявеното от италианския премиер разбиране към необуздания му гост. Много от приближените му подчертаха, че двустранното споразумение за приятелство, чиято втора годишнина двамата лидери отбелязаха в понеделник, е полезно за укрепването на икономическите връзки.

Все пак се усещаше известно смущение, особено у онези, които афишират католицизма си.
Заместник-председателят на парламента и член на партията Народ на свободата (НС) на Берлускони Маурицио Лупи запита в публикувано във в. “Стампа” общо писмо с лидера на НС в Европейския парламент Марио Мауро дали е “подходящо да предоставяме страната си (Италия) за сцена на спектаклите” на либийския лидер.
“Със сигурност е от фундаментално значение за нас да развиваме привилегировани дипломатически отношения с Либия, но защо не виждаме такива сцени в Германия или другаде в Европа?” питат Лупи и Мауро.

По подобен начин реагира председателят на областния съвет на Венето Лука Заиа - високопоставен представител на съюзената с Берлускони Северна лига.
“Кадафи да си отправя призивите за смяна на вероизповеданието у дома. Като гост той не е особено възпитан. Ще е по-добре да се придържа към теми от подписаното между Италия и Либия търговско-икономическо споразумение”, заяви той пред в. “Матино ди Падова”.
Вестникът на Северната лига “Падания” бе още по-директен, като излезе вчера с огромно заглавие на първа страница “Европа трябва да е християнска”.
Според вестника “желанието или може би заплахата на Кадафи предизвиква усмивки”, толкова е привикнал слушателите си “със своя фолклор и ексцеси”. Призивът му да станем мюсюлмани обаче трябва да накара Европа да реагира, като изтъкне християнските си корени, пише “Падания”.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване