09/02/10 08:37
(http://e-vestnik.bg/)

Френски министри недоволни от мерките срещу циганите, готвят оставки

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Твърдите мерки на Франция срещу ромите, които бяха разкритикувани от Ватикана и ООН, показаха пукнатини в правителството на президента Никола Саркози.
Двама от основните министри изразиха безпокойство от решените от правителството ускорени експулсирания на роми, наричани още цигани, към родните им страни. Вчера премиерът призна, че има “дискомфорт” в консервативния лагер на Саркози заради последвалия дебат, който навреди на образа на Франция като непоколебим защитник на човешките права.
Вътрешният министър Брис Ортфьо не се стресна и заяви, че ускореното разрушаване на ромски лагери и експулсиранията на роми, които той определи като “легитимни и необходими”, ще продължат. “Не става дума за заклеймяване на тази или онази група от населението”, каза Ортфьо на пресконференция.
“Не можем да си затваряме очите за действителността”, каза той, имайки предвид нарастване на извършените от роми престъпления, и заяви, че към тях се отнасят като към граждани на членките на ЕС Румъния и България, а не като към етническа група.

Бурята в редиците на правителството идва сред неотдавнашните предположения, че Саркози, чийто рейтинг се задържа на ниски нива, може да направи промени в кабинета в близките седмици като подготовка за президентските избори през 2012 г.
Един от членовете на кабинета, който може би ще го напусне, е външният министър Бернар Кушнер. Вчера той заяви, че е обмислял да подаде оставка заради експулсиранията на роми. Кушнер даде да се разбере, че разочарованието му не идва от политиката, която каза, че подкрепя, а от начина, по който е било поднесено посланието, което след това е излязло от контрола на френските официални лица.

Външният министър, който дълги години е бил правозащитник преди да се захване с политика, заяви пред радио Ер Те Ел, че “не се радва от станалото”, но е преценил, че оставката му няма да реши проблемите на ромите.
Саркози от години си изгражда образ на политик на закона и реда, привърженик на твърдата ръка в усилията си да спечели политическа подкрепа. Саркози направи връзка между ромите и престъпността, определяйки лагерите им като източници на проституция и детска експлоатация. На 28 юли той обеща, че незаконните ромски лагери ще бъдат системно евакуирани.

Правителството започна да прилага по-интензивно съществуващата отдавна политика на задържане на роми, разрушаване на незаконните им лагери във Франция и изпращането им обратно у дома в Източна Европа - главно в Румъния.
Тази политика си навлече критики от всички страни, като някои я нарекоха форма на расизъм срещу едно от най-бедните малцинства в ЕС. Папа Бенедикт Шестнайсети и комисия на ООН за човешките права изразиха безпокойство, а европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг осъди употребата на “открито дискриминационен и отчасти подбуждащ към омраза” език.

Френското правителство обаче обещава да продължи тези свои усилия. То настоява, че тази политика е законна, не е нова и че други страни в ЕС имат подобна политика. Макар и румънците, като членове на ЕС да имат право да влизат във Франция без виза, ако престоят им надхвърли три месеца, те трябва да докажат, че няма да са в тежест на държавата. За територия за лагеруване трябва да се получи разрешение.
Ортфьо заяви, че от 28 юли 977 роми са изпратени обратно у дома, главно в Румъния, и че това е станало доброволно, а те са получили парични суми - т.нар. “помощи за завръщане”. Министърът осъди като “позорно” направеното от критици сравнение с политиката на “нацисткото варварство”.

Началникът на парижката полиция Мишел Годен заяви пред журналисти, че има рязко покачване на приписваните на румънци престъпления - всяка пета кражба. Той посочи, че те все повече се извършват от непълнолетни, придружени са с все повече насилие и са “много добре ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване