09/07/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Папандреу праща “великолепна петорка” министри срещу кризата

След 17-часови среднощни консултации, премиерът Георгиос Папандреу извърши зрелищен ремонт на своя кабинет, включващ значителни структурни и персонални промени, като за целта увеличи доверените хора в екипа си, на които да възложи реализацията на меморандума, подписан с ЕС и МВФ за финансовата помощ, която се отпуска на Гърция под формата на заеми в размер на 110 млрд. за рестартиране на икономиката и за излизане на страната от кризата.

Новият правителствен екип се опира главно на мощната петорка от министри - Янис Рагусис на вътрешните работи, Георгиос Папаконстантину - на финансите, Михалис Хрисохоидис на развитието, Андреас Ловердос - на здравеопазването и социалното осигуряване и на държавния министър Харис Памбукис, за възможно най-бързото излизане на страната от икономическата криза.

Въпросните министри още преди ремонта апелираха за взимането на необходимите мерки, за да може Гърция да избегне фалита. Те са единодушни, че са нужни и промени в държавния апарат и икономиката, за да бъдат парирани идеологически сблъсъци, които бяха спирачка в работата на предишния кабинет. Такива имаше особено сред ръководствата на министерствата на финансите, икономиката и развитието.

Това е и основната причина, поради която Лука Кацели на практика се явява понижена в новия екип, тъй като е преместена в министерството на труда. Министрите Папаконстантину и Ловердос пък навлизат в новата фаза от управлението на правителството буквално “опушени от барут” заради участието им в упоритите преговори с “тройката” - ЕК, ЕЦБ и МВФ, за финансовата помощ на Гърция, а също и заради реализацията на антинародните мерки, предвидени в меморандума, подписан с тези три институции.

Въпреки слуховете, че структурните промени ще се забавят и че ще бъдат сменени само някои министри, премиерът Папандреу предефинира пълномощията и компетенциите на петте ключови министерства, на които се вижда, че ще разчита за изпълнение на реформите. Така например, Янис Рагусис остава във вътрешното министерство, което обаче придобива централизирана щабна структура с цел изпълнение на стратегията и плановете на правителството. С други думи, на него де факто се възлага ролята на централен координатор на действията на кабинета. Финансовият министър Георгиос Папаконстантину пък се сдоби с още един заместник-министър, който да отговаря за приходите в бюжета. Впрочем това бе старо искане на министъра от месеци насам.

В същото време Михалис Хрисохоидис просто не си разменя само поста с Лука Кацели, която е преместена в министерството на труда, но поема новото министерство на регионалното развитие и конкурентноспособността с правомощия и за туризма. Харис Памбукис не само запазва креслото си като държавен министър, но и ролята му се подсилва, тъй като към него отиват и чуждите инвестиции, сектор, с който той се занимаваше през последните месеци преди ремонта.

Очевидно е, че дори и въпросната петорка да не е функционирала досега официално като правителствена комисия, всъщност тя ще има тази роля от сега насетне и също ще координира действията на правителството. Едновременно с това тя поема изцяло и консултациите с “тройката”, както и извършването на реформите, предвидени в меморандума.

В новия кабинет Папандреу не рискува да възложи министерства на млади и неопитни кадри, като постави изпитани функционери в лицето на Янис Диамандидис, оглавил новото министерство по морските въпроси, и Христос Папуцис, поел министерството за защита на гражданите. Постът заместник-министър, който обаче е с ранг на втори министър на регионалното развитие, е поверен на секретаря на партията ПАСОК Сократис Ксинидис, който ще отговаря и за Северна Гърция. Преместването му предвещава радикални промени и в самата партия.

Наред с това, с ремонта се прави опит и да бъдат преструктурирани пълномощията на отделните министерства, така че да се постигне по-голяма координация в действията на кабинета. Така например пълномощията по туризма се връщат в министерството на развитието, като едновременно с това министерството на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване