09/08/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Босненец се затвори за 247 дни във военна база заради изкуството

Ройтерс

“Добре дошли в Босна” - инсталация на Младен Милянович. Снимка: личен сайт

Петнадесет години след най-кръвопролитната война в Европа след Втората световна война, етническото напрежение и преследващият спомен за войната тревожат Босна, но човекът на изкуството Младен Милянович черпи вдъхновение именно от тази обстановка. Работейки с широка гама от изразни средства, от рисуване до видео, скулптури и пърформанс, 29-годишният босненски творец (www.mladenmiljanovic.com) привлича все повече международното внимание с представянето на абсурдите на войната и разделянето на Босна на етнически принцип.

“Културата в Босна трябва да играе по-голяма роля и да свързва тези две противоположни, разделени страни”, казва той в Баня Лука, столицата на босненската сръбска половина на държавата, в която той живее. “Подривното изкуство, еклектичното изкуство е повлияно от ключовите проблеми, така че ако има повече проблеми, ще видите, че има повече и по-добро еклектично и подривно изкуство”, отбелязва той. В рамките на проект в периода 2006 -2007 г. Милянович, който е служил в следвоенната босненска сръбска армия през 2000-2001 г., се затворил в бивша военна база за 247 дни, за да твори антивоенно изкуство.

Една серия от изображения показва очертания на човешко тяло, използвани за мишени, с дупки от куршуми само извън мишените. В друга, той е обърнал 30 войнишки каски наопаки, напълнил ги е с мръсотия и ги е засадил с растения. “Това беше творба, която показва как мога да започна да се справям с миналото, мога да променя миналото си”, казва Милянович. През 2005 г. той поканил босненски хърватски, сръбски и мюсюлмански творци аматьори, осакатени по време на войната в Босна (1992-1995 г.), да прекарат няколко дни заедно и да творят, като пропуснал да им спомене, че техните бивши врагове също ще присъстват.

“Всички, които искаха да спонсорират мероприятието, бяха много притеснени, че може да се стигне до инциденти”, каза творецът, като допълни, че в крайна сметка мероприятието е имало успех, а някои участници дори са се сприятелили. “Беше важен пример за обществото, който да покаже, че хората, които са загубили част от тялото си, могат да бъдат заедно, могат да бъдат креативни и полезни за обществото”, отбелязва той. Недоверието между етническите групи в Босна продължава да е силно и е силно изразено в настоящата политическа кампания преди изборите на 3 октомври, на които се очаква много хора да гласуват на етнически принцип.

Милянович, който има палаво чувство за хумор, винаги включва елементи на пърформанс в своята работа. След като спечели като награда организирането на голяма самостоятелна изложба в Музея на модерното изкуство МУМОК във Виена, която приключва на 12 септември, той представи творба, посветена на сръбския автомобил “Застава”.

“Въпреки че е доста млад, Младен се възползва от възможностите и ще намери пътя си, защото работи много професионално и отговаря на всички западни художествени стандарти на високо ниво”, казва Тина Липски, куратор на изложбата в МУМОК. “По-трудно е за творците от Балканите да представят оригинална творба от високо международно ниво от класическия модернизъм до днес, защото техните музеи не са имали достатъчно пари да купят тези творби, художествените институции нямат достатъчно средства да им дадат заеми, а може би някои от директорите все още не са достатъчно широко скроени, за да им сътрудничат.”

Някои от идеите на Милянович са малко странни. За изложбата в МУМОК той е предоставил мобилния си телефон и е предложил безплатен превоз със собствената си “Застава” за посетителите на изложбата през първата й седмица. “Творците трябва да намерят нови начини за привличане на хората. Повечето от тях ме питаха: “Наистина ли е безплатно?”, казва той.

За изложба в Сараево по-късно този месец той планира да виси един час от балкон над оживена улица, за да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване