09/10/10 21:26
(http://e-vestnik.bg/)

Кои са безработните и защо нямат работа

Бюро за безработни в Лос Анжелис. Снимка: от тв екрана

Подтикнати от профсъюзните лидери, щатските правителства в САЩ започнаха да отбелязват Деня на труда в първия понеделник на септември преди повече от 120 години. Този празник винаги е имал меланхоличен оттенък - той бележи неофициалния край на лятото. Тази година, обаче, Денят на труда има особено сладко-горчив привкус.

Министерството на труда на САЩ съобщи в петък, че работните места в частния сектор са се увеличили през август само с 67 000 или с 40 000 по-малко, отколкото през юли. Това означава 14,9 милиона души без работа плюс 8,9-те милиона, които са наети на непълен работен ден, защото не могат да си намерят позиция с пълна заетост. Това бе осмият пореден месец на нарастване на наемането на работна ръка в частния сектор, но вторият, през който не бе отчетено намаляване на дела на безработните, увеличил се леко до 9,6%.

Ситуацията бе по-лоша през последните три месеца на 2009 година, когато 10% от населението нямаше работа. Болезнено слабият икономически растеж и още по-слабото откриване на работни места обаче подобриха съвсем слабо конюнктурата. И сега работната сила на страната се оказва в необикновено дискомфортна позиция: за първи от времето на Голямата депресия през 30-те години на 20-и век безработицата по всяка вероятност ще бъде на равнище от над 9,5% втори Ден на труда подред.

Бавното и неравномерно възстановяване съсредоточи още повече вниманието на Вашингтон върху работните места и безработицата, но демократите и републиканците остават силно разделени по въпроса какво да се прави. Разчитали да постигнат икономическо съживяване чрез миналогодишния пакет за стимулиране на икономиката на стойност 787 милиарда долара, демократите се забавиха със своя отговор, когато безработицата продължи да нараства през голяма част от 2009 година.

И сега техните редици са разделени между либералите, които се застъпват ревностно за нов стимулиращ план, и умерените, които са обезпокоени от дефицита. Републиканците, междувременно, винят за икономическите проблеми именно пакета за стимулиране на икономиката, здравната реформа и просто всяка инициатива на демократите. Те твърдят, че най-доброто лекарство би било постоянното запазване на данъчните намаления от времето на предишния президент Джордж Буш младши - предложение, което няма шанс да мине в Конгреса, но може да свърши добра работа в кампанията за парламентарните избори през ноември.

За да бъде намерен правилният отговор на проблема с безработицата, ще бъде от полза да разберем кои са безработните и защо те нямат работа. Ето няколко прозрения, направени от данните, събирани от Службата за трудова статистика:

Рецесията предоставя равни шансове за загубване на работното място. Безработицата се увеличи драстично за почти всяка демографска група и сектор от икономиката. Безработицата през април, май и юни бе около два пъти по-висока в сравнение с периода преди рецесията за белите, чернокожите и хората от латиноамерикански и от азиатски произход.

Делът на безработните нарасна значително сред хората от всички възрастови категории, както сред мъжете, така и сред жените, и сред завършилите колеж, и сред отпадналите от гимназията. Работни места бяха закрити в строителството, производството, търговията, транспорта, финансовите и информационните услуги. И дори сред малкото сектори, които спечелиха работни места, като образованието, здравеопазването и хотелиерството, търсенето на работна ръка не се увеличи достатъчно бързо, за да бъде в крачка с нарастващото предлагане.

Въпреки че нищетата е широко разпространена, някои групи са засегнати по-тежко от други. Нов анализ на National Employment Law Project установи, че делът на мъжете сред безработните е по-висок в сравнение с преди рецесията - 58%, както и този на работниците над 25-годишна възраст - 74%. Безработицата сред хората над 55-годишна възраст е нараснала от 3 на 7%.

Повече от половината безработни все още са хора без средно образование. Делът ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване