09/11/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

За какво гласуват турците на референдума днес

Турското знаме присъства навсякъде. Снимка: e-vestnik

Реформата на конституцията, за която турските избиратели ще се произнесат днес, включва 26 разнородни поправки. Те ще ограничат пълномощията на съдебната власт и на армията - пазители на лаицизма, които са в конфликт с ислямо-консервативното правителство.

Предложената на референдум конституционна реформа предвижда броят на членовете на Конституционния съд да се увеличи от 11 на 17 души, от които трима, назначени от парламента, контролиран от Партията на справедливостта и развитието (ПСР, с ислямистки корени), която е на власт от 2002 г. насам.

Гражданите ще можат да сезират този съд по въпроси за правата на човека, след като са изчерпали всички съдебни възможности. Ако текстът бъде приет, съдът ще може също да съди началника на генералния щаб на армията и нейните четирима най-висши командващи в качеството му на Върховен съд.

Висшият съвет на съдиите и прокурорите, отговарящ за назначаването на повишенията на съдиите и прокурорите, ще бъде увеличен от 7 на 22 -ма членове, но министърът на правосъдието ще запази много оспорваното си място в тази институция, както и главният секретар на министерството.

Новият текст внася поправки в основния закон от 1982 г., останал от военните след преврата от 1980 г., който вече няколко пъти е бил променян. Текстът предвижда съдене на военнослужещи в мирно време заради опит за преврат. Той предвижда също военнослужещи, отстранени от армията, специално заради ислямизъм, да могат да обжалват това решение.

Текстът разрешава съдебен процес за ръководителите на преврата от 12 септември 1980 г.. Има обаче несигурност по този въпрос, тъй като юристи твърдят, че има давност за съдебно преследване на извършителите на този преврат. Текстът отнема от една единствена съдебна институция монопола за взимане на решение за забрана на политически партии.

През 2008 г. ПСР избегна на косъм забрана по обвинение в посегателство срещу светските принципи. Конституционният съд в крайна сметка избра да я лиши от една част от държавните й субсидии.

Реформата дава нови права на държавните служители, включително правото да водят колективни преговори, но не им дава право да стачкуват. Тя обещава мерки в подкрепа на възрастните хора, равенство на половете и защита на децата, а също така предвижда съдаване на обмудсман.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване