09/13/10 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Референдумът в Турция - зелена светлина за нова конституция

в. Хюриет дейли нюз

Снимка: Юръп юнайтед

С постигнатия достатъчно висок вот “за” на референдума за конституционните промени в неделя управляващата партия в Турция сега изглежда, че има по-силни позиции както за съставяне на изцяло нова конституция, така и в подготовката за парламентарните избори през 2011 г. Мнозинството на вота “за” на референдума дава предимство на управляващата Партия на справедливостта и развитието в надпреварата за парламентарните избори следващата година с мащабна предизборна кампания, която се очертава да бъде базирана върху идеята за “гражданска конституция”.

Един първоначален анализ може да посочи придвижване на лидера на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган към възможен президентски пост през 2012 г. Както се очакваше ПСР получи голяма подкрепа от Източен и Югоизточен Анадол, Черноморския район, Анадола като цяло, както и от Истанбул и Анкара. Победата на референдума в неделя отрази моделите за гласуване на парламентарните избори през 2007 г. и на местните избори през 2009 г., тъй като Партията на справедливостта и развитието имаше успех в тези райони и тогава.

Народнорепубликанската партия (НРП) с подкрепата на други опозиционни партии успя да постигне вот “не” извън Мерсин, Анталия, Измир, Одрин и други окръзи по егейското и черноморското крайбрежие. Не беше изненада, че родният град на лидера на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу - Тунджели, гласува с “не”. От друга страна над 90 процента от гласоподавателите, участвали в референдума в Диарбекир, Хаккяри и Шърнак, гласуваха с “да”, както се очакваше, като се има предвид силният натиск от страна на Партията за мир и демокрация за бойкот на референдума.

В общи линии обаче на референдума се очерта политически портрет на противопоставяне на секуларизъм срещу консерватизъм. С полученото “да” от почти всеки район в Турция е очевидно, че една консервативна електорална база продължава да крепи Партията на справедливостта и развитието. Същевременно Кълъчдароглу успя да получи гласове от някои общини в Истанбул.

Първоначалните резултати показаха 3-5 процентно разширение на подкрепата за НРП в национален мащаб. Установената по времето на бившия партиен лидер Дениз Байкал подкрепа за партията, съсредоточена в крайбрежните райони, се наблюдава и при Кълъчдароглу, а гласовете “не” не бяха отчетливи в Централен Анадол и бяха почти несъществуващи в Югоизточен Анадол въпреки помощта от Партията на националистическото действие.

Резултатите бяха особено интересни за Партията на националистическото действие, която отбеляза спад в гласове. Партията на националистическото действие получи 20 процента от гласовете на парламентарните избори в източния окръг Ерзурум, но окръгът дори не се доближи до вот “не” на референдума. Показателни бяха също високите проценти на положителен вот в Централен Анадол, известен като националистически ориентиран в широка степен. Все пак консервативните поддръжници на Партията на националистическото действие в района изглежда са се вслушали в призива на Ердоган за подкрепа на конституционните промени.

Резултатът от референдума е важен от гледна точка на кюрдския въпрос и политически теми, свързани с него. Бойкотът от Партията за мир и демокрация в кюрдските райони като Диарбекир, Хаккяри и други окръзи, се оказа успешен, а 90-процентният вот “за” потвърди безспорното преобладаващо влияние на Партията на справедливостта и развитието и на Партията за мир и демокрация в района.

Изглежда населението не се е вслушало в острите критики на опозицията към политиката на правителството по кюрдския въпрос. В известен смисъл резултатът може да се интерпретира като подкрепа за политиката на ПСР във връзка с кюрдския въпрос. Като резултат може да се предполага, че опозицията и по-специално Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие, трябва да преразгледат политиката си по кюрдския въпрос, докато ефективността на бойкота ще подсили позициите на Партията за мир и демокрация. Може да се каже също, че Партията за мир и демокрация може сега да се чувства по-силна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване