09/14/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Непотопяемият кмет на Москва удържа фронта, но столът му се клати

Франс прес

Кметът на Москва Юрий Лужков със съпругата си милиардерка Елена Батурина. Снимка: радикал

Юрий Лужков, който е кмет на Москва от 18 години, не е възприеман като светец в Кремъл, който това лято все по-често го критикува. Но железният градоначалник на руската столица организира ефикасна съпротива.

Лужков скоро ще навърши 74 години. Съпругата му е милиардерка благодарение на строителните проекти, които тя осъществява в Москва. Мандатът на Лужков свършва през юни 2011 г. и той можеше да избере да не привлича толкова вниманието, преди да слезе от сцената. Така би си помислил човек, който не познава добре Лужков. Руският кмет отвръща на всеки свой критик, дори с риск да разгневи президента Дмитрий Медведев. Като опитен политик кметът на Москва обаче се старае да не си спечели за враг и премиера Владимир Путин.

На 10 август, докато Москва се задушаваше от необичайно горещото лято и от дима от горските пожари, източник от руското президентство упрекна Лужков в медиите, че не е прекъснал по-рано отпуска си. Кметът отвърна на 31 август от ефира на общинската телевизия, като увери, че имал подкрепата на премиера Путин срещу “ритниците на президентската администрация”.

Два дни по-късно Владислав Сукуров, заместник-шеф на президентската администрация, заяви, че регионалните лидери в Русия не бива да са по-възрастни от 70 години. Посланието беше ясно. Дните на кмета на Москва са преброени. Лужков обаче не се огъна и в понеделник във вестник “Росийская газета” защити изграждането на участък от автомагистрала, който минава през гората Химки. Проектът беше разрешен от Путин, но замразен от Медведев след засилване на протестите срещу него.

“Едно решение трябва да е ясно, еднозначно и вече необратимо. Дискусии от рода на “дайте да поговорим за това още пет години и да не вършим нищо” се наричат “празни приказки”, написа Лужков. “Модернизацията - това винаги е избор. Това винаги са решения и приоритети. Няма да има модернизация, ако човек се спира насред пътя”, заяви Лужков, отправяйки едва завоалирана критика към Медведев, обявил се за защитник на модернизацията на Русия.

Кремъл посредством анонимен източник отвърна в сряда, подчертавайки, че “някои столични ръководители искат да се противопоставят на президента и на премиера. На такива опити ще бъде даден подходящ отговор”. В петък новинарската телевизия нтв, където нищо не се върши без одобрението на властта, излъчи репортаж-разследване за това как съпругата на кмета е станала една от най-богатите жени в Русия и как се разпределят най-изгодните сделки в столицата.

Кремъл може и да иска Лужков да напусне поста си, но наблюдатели на руския политически живот смятат, че Путин все още разчита на кмета и на контрола му върху Москва, имайки предвид парламентарните избори в края на 2011 г. и президентските избори през пролетта на 2012 г. “Защо Путин би искал да се отърве сега от Лужков, който му служи така предано от толкова дълги години и който гарантира винаги, че резултатите от изборите са добри”, казва Александър Риклин от руското опозиционно движение “Солидарност” и главен редактор на сайта ej.ru.

Присъдата на кмета на Москва следователно може и да бъде отложена и той да запази поста си до лятото на 2012 г., след което да си живее царски като пенсионер, смята Риклин.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване