09/14/10 08:50
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Иван Илчев: Ще защитим правото на България на знаещо и можещо поколение

Проф. Иван Илчев. Снимка: от тв екрана

Уверен съм, че за всички е ясно, че финансовото положение на българското общество и оттук на Софийския университет „Св. Климент Охридски” не е добро. За съжаление, това поражда слухове, които често нямат нищо с действителността. Както е озаглавен един от офортите на Гойя „Сънят на разума ражда чудовища”. А разумът в нашето общество спи доста отдавна. Поради тази причина ректорското ръководство ще си позволи да запознае колегията сравнително по-широко с принципите на финансирането на Университета и сегашното му състояние…

Какво означава 20% допълнително намаление на субсидията, направено след изтичането на първото полугодие, но предвидено като сума за цялата година?…Субсидията през тези месеци покрива едва две трети от необходимите ни суми само за заплащането на труда на преподавателите.

Оттам нататък не остават никакви средства за стипендии, научни изследвания, книгоиздаване, закупуване на книги, за поддръжка на сграден фонд, на общежития, за охрана, почистване, аварийни ремонти. Отделно заплащане на топлоенергия (консумацията й през последната година е паднала с 15% поради мерките за енергийна ефективност, които взехме през последните няколко години, но не и сумите, които отделяме за нея – или повишаването на ефективността ни не може да насмогне над повишаването на цените), вода, електроенергия, чиито цени, разбира се, не са намалени с 20%.

Не е реалистично да се очаква със собствени приходи да можем да покрием разликата – нито таксите на студентите са толкова високи – а те не би трябвало да са високи в един държавен университет, нито приходите ни от имоти са толкова високи, особено в криза като сегашната.

Какво направихме досега:
Специална група от декани, представители на ректорското ръководство и финансовия отдел прегледа възможностите ни и предложи на АС план за съкрашение на разходите.
Дори преди тя да е направила предложенията си, бяха взети някои спешни мерки:
На практика от април бяха спрени всички ремонти и строителства и разходите свързани с придобиване на дълготрайни активи, с изключение на аварийните ремонти и тези, които са финансирани от външни източници… Сключени бяха анекси към научноизследователските договори за намаляване на средствата с 20 процента…

Сключено бе споразумение с „Топлофикация” за разсрочване на изплащането на дълговете ни към тях, но то реално ще започне да бъде изпълнявано през септември, когато започнем да получаваме студентски такси.

АС след оживени обсъждания първо в Съвета на Деканите прие програма за съкращение на разходите (тя може да бъде видяна от колегията в стенограмите на заседанията на Академическия съвет през май-юли 2010 г.)

Това, което сме направили до момента, това, което правим и което подготвяме, в никакъв случай няма да подобри съществено положението на Университета. По начало в никое отношение не сме се разпуснали. Цифрите за очакваните спестявания посочени в програмата, приета от АС едва ли ще бъдат достигнати. Не можем да си позволим лукса да съкращаваме колеги, за чието израстване държавата е влагала крупни средства години наред. Не сме частен университет, за да обучаваме студенти само в специалности, които изначално ще ни носят непосредствена печалба във финансов аспект.

Това, което постигаме с тази програма, за съжаление, е най-лошото, което можем да направим.
С нея наказваме кадърните и амбициозни преподаватели – тези, които са създали популярни и печеливши магистърски програми, тези които са спечелили значими научни проекти, които вкарват в Университета средства за оборудване, за лаборатории и му печелят престиж и у нас и в чужбина.
Наказваме преподавателите, които полагат допълнителен труд, без да получават възнаграждение за него – нещо, което противоречи на конституционните им права.
Наказваме колегите, които работят на различни нива в управлението на Университета и които в различна степен са се отказали временно от научните си и преподавателски интереси, за да направят това, което ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване