09/15/10 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Достатъчно консервативна ли е Меркел?

Ройтерс

Ангела Меркел. Снимка: АП/БТА

Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред засилващи се критики от страна на консерваторите, които я укоряват, че центристката й позиция по вълнуващи обществени проблеми като имиграцията може да освободи пространство за нова дясна партия, която ще подкопае управлението й. Докато дясноцентристкият канцлер провеждаше среща вчера с лидерите на нейния Християндемократически съюз (ХДС), политици, социолози и журналисти предположиха, че тя ще бъде засипана с тревожни въпроси дали управляващата партия е достатъчно консервативна за собствените си поддръжници.

“Какво ще стане, ако християндемократите спрат да гласуват за ХДС?”, прогнозираше плакат, който малка група протестиращи издигаше пред заседателната зала. “Съюзът”, обединяващ меркеловия ХДС и коалиционния му партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), управлява в партньорство с либералните свободни демократи от края на 2009 г., но подкрепата за коалицията като цяло е спаднала рязко.

Разочарованието на консерваторите, което се прояви първо по време на “Голямата коалиция” на Меркел с лявоцентристите между 2005 и 2009 г., достига, както по всичко личи, точката на кипене. Загряват го отчасти публичните разпри по деликатни проблеми като имиграцията, военната служба, съкращаването на данъците, ядрената енергетика и дори ролята на Германия във Втората световна война.

Клаус-Петер Шопнер от социологическата агенция Емнид заяви, че почти една трета от онези, които гласуваха за ХДС миналата година, сега ще оттеглят подкрепата си, като 70 процента от анкетираните не виждат почти никаква разлика между ХДС и социалдемократите. Шопнер пусна лисицата в курника с прогнозите си пред един вестник, че новопоявила се консервативна партия би могла да разчита на около 20 процента от гласовете на избирателите. “Десният фланг на ХДС е уязвим,” подчерта той.

САМОТНИ В ДЕСНИЦАТА

Партийните авторитети се опитаха да омаловажат предположенията, че в Германия може да се появи аналог на Чаеното парти в американската десница. Премиерът на провинция Саксония Станислав Тилих заяви, че “в съюза има място за всички фракции, включително за консервативни”, докато неговият колега в Долна Саксония Дейвид Макалистър отбеляза, че “няма нужда от партия вдясно от ХДС”. Някои разочаровани представители на десницата не са съгласни с него. Ерика Щайнбах например отпадна от ръководството на ХДС миналата седмица затова, че защитаваше лобисти, които обвиняваха Полша за избухването на войната. Друг лидер на консерваторите - Роланд Кох - напусна политиката миналия месец.

Щайнбах призна, че се е чувствала “все по-самотна” като консерватор в ХДС и добави: “Ако някой достатъчно харизматичен политик основе нова, действително консервативна партия, тя лесно ще преодолее петпроцентната бариера и ще влезе в парламента.” По думите на Щайнбах ръководството на партията е показало до каква степен е загубило връзка с консерваторите, след като е разкритикувало централния банкер Тило Зарацин заради забележките му към имигрантите мюсюлмани и евреите, които доведоха до отстраняването му от Бундесбанк миналата седмица.

Допитванията до общественото мнение показват, че симпатизантите на Зарацин са много, и според Щайнбах ХДС е сгрешил, нападайки Зарацин “по същия начин като левичарите”. ХСС, който по подобие на ХДС е традиционно доминиран от баварски католици - мъже, а не от жени протестантки от източните провинции, каквато е Меркел, също би приветствал един по-консервативен подход. “Имаме усещане, че според някои в ХДС центърът на игрището се намира в лявата му половина,” заяви генералният секретар на ХСС Александър Добринт.

Има предостатъчно прецеденти за появата на нови консервативни партии в следвоенна Германия, като противовес на крайнодесните партии, разположени по “тъчлинията”, но повечето от тях се оказаха еднодневки. Меркел обаче не може да си позволи дори минимална конкуренция за гласовете на ХДС преди критичните провинциални избори през 2011 г., включително в индустриалната провинция Баден-Вюртемберг, която ХДС управлява от 1953 г., но сега рискува да отстъпи на лявоцентристите и “зелените”.

“Ако това се случи, няма да означава само ...

Публикувана на 09/15/10 21:32 http://e-vestnik.bg/9975/dostatachno-konservativna-li-e-merkel/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване