09/15/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Пак ли мирни преговори? Я подай дистанционното

в. Ню Йорк таймс

Неотдавна бях тук на вечеря у едно очарователно израелско семейство, току-що завърнало се от Умбрия с различни италиански деликатеси. Открих, че вниманието на гостите е приковано не от новия кръг мирни преговори под посредничеството на САЩ, а от кулминацията на шоуто “Роди се звезда”.

Всички напуснахме масата, за да видим как 18-годишната Даяна Голби - руска имигрантка, родена в Москва под името Диана Голбанова - изпълнява победната си песен в израелската версия на “Американ айдъл”. Подгласникът й - сефарадски майор от армия на име Идан Амеди погледна към небесата и благодари на бога за второто си място.

Като стана дума за бог, той ми се видя приятно отсъстващ в Тел Авив - светски и чувствен град, лишен от лудостта, съпътстваща фанатичната привързаност към вяра и идентичност. Той е като топъл пясък в сравнение с коравия камък на Ерусалим. Безалкохолните барове са отговорът на ерусалимския ревностен юдаизъм. Не се съмнявам, че Тел Авив за отрицателно време би постигнал мир с Рамала - друг град с кафенета и магазинчета.

Разумът обаче е рядък и придирчив посетител в Светите земи. Ирационалността властва над съперничещите си национални движения на евреи и палестинци, всяко със свои символи и бедствия. Трудно е човек да не повдигне рамене, както правят сега повечето израелци при този най-пресен опит на САЩ да решат нерешимото.
“Мирни преговори! Новите серии! Все едно гледам “Роки”! И очакват да им обръщам внимание?”, пита авторката на кулинарни статии Шери Ански.

Горещото лято е към края си. Децата тръгват на училище. Икономиката е в доста добро състояние. Насилието вече е достатъчно рядко, че да се усеща като лека неприятност. Бариери отделят израелците от Западния бряг и ивицата Газа. Плажовете са си красиви, политиците са си корумпирани. Всъщност, на кого му е притрябвала политиката?

“Това общество беше много, много политизирано, но вече не е. Израел претърпя дълбока промяна. Хората нямат доверие на политиците, не вярват особено в мира, а дошлите неотдавна един милион души от бившия Съветски съюз не донесоха демократични ценности. Демокрацията е отслабнала”, каза израелският историк Том Сегев.

Сегашното израелско правителство определено е деформиран демократичен продукт. По-скоро бих гледал “Роди се звезда”, отколкото машинациите му. Когато премиерът Бенямин Нетаняху се върна от церемониите в Белия дом по откриването на новите мирни преговори собственият му външен министър отхвърли “международната индустрия на мира”.

Мирът не е “постижим в следващата година или в следващото поколение”, заяви десният Авигдор Либерман.
Въпрос: Какво е това правителство, в което премиерът и външният министър са на различни планети, в което има широк спектър хора - от светската Партия на труда до десните религиозни партии и което говори за мир до една година, а същевременно заявява, че мирът ще е невъзможен още няколко поколения?

Отговор: Цинично правителство, което би предпочело да избегне драматични решения и ръководи едно лишено от илюзии общество, където хората - като в останалите страни с интернет - са заети да се уединяват в онлайн светове, където националната политика няма особено значение.

Може би подобна лишена от идеализъм цинична и претръпнала култура не е лош фон на преговорите между Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас, които бяха възобновени в египетския курорт Шарм ел Шейх с държавния секретар Хилари Клинтън и специалния пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл. Ако на всички им е до гуша от индустрията на мира, може би тя може да бъде извадена от обращение.

Нетаняху, подобно на Ицхак Рабин и Ариел Шарон, се е отказал от идеята за Велик Израел и признава, че е неизбежно да има палестинска държава. “Трябва да се запитам какво трябва да се направи за тези милион и половина палестинци, които живеят в Юдея ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване