09/15/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Саркози затъва в афери и критики

През 2007 г. сп. “Експрес” разкри, че публикуваните в сп. “Пари мач” снимки на спортуващия Саркози са обработени, за да се прикрият “паласките” на талията му

Най-уважаваният вестник във Франция обвини Никола Саркози, че е наредил на службата за контраразузнаване да шпионира един от репортерите му, пише британският в. “Гардиън”. Президентът на Франция Никола Саркози бе подложен на остри нападки. Разкритикуваха го, че пренебрегвал високите принципи на Френската република - както заради политиката му спрямо имигрантите, така и във връзка с обвиненията в шпионаж, отправени предния ден от в. “Монд”. “Неуправия”, “отклонение от правия път”, “морално падение”… Много гласове се издигнаха във вторник - от левицата и до крайната десница, правейки разкрития за “нова държавна афера” след атаките в най-авторитетния всекидневник на Франция.

Цитирайки закон, приет при управлението на Саркози, “Монд” обяви, че завежда дело за нарушаване на поверителност на журналистически източник по случай, свързан с един от най-смущаващите скандали за правителството. Вестникът твърди, че френското контраразузнаване е нарушило закона, като е започнало разследване на източника на изтекла информация във връзка с твърдения за укриване на доходи и незаконно партийно финансиране от собственичката на козметичната фирма “Л’Ореал” Лилиан Бетанкур. “Законът е напълно ясен - “Поверителността на източниците на журналисти е защитена при упражняването на мисията им да информират обществеността” “, пише “Монд” в редакционна статия.

Може ли държавен глава да използва разузнавателните служби за разследване на случай, който наистина е деликатен, но засяга повече интересите на партията му, отколкото тези на държавата? Този въпрос се задава с жалбата, внесена от “Монд” срещу неизвестен извършител за нарушаване на тайната на източника на информация, пише френският вестник. Изданието подчертава, че “държавните служби действително са разследвали източниците на “Монд”в аферата Бетанкур, както самите те потвърдиха на 11 и 13 септември”.

“Монд” припомня изказване на Саркози от 8 януари 2008 г. в Елисейския дворец - “Никой уважаващ се журналист не разкрива източниците си. Всеки трябва да разбере и да приеме това”. Изглежда аферата Вьорт-Бетанкур е променила мнението му, коментира вестникът, имайки предвид намесването на министъра на труда Ерик Вьорт - бивш ковчежник на управляващата партия и на предизборната президентска кампания на Саркози - в скандала за конфликт на интереси и незаконно партийно и предизборно финансиране на френската десница.

“Монд” подчертава, че на 4 януари т.г. е прието законово изменение по инициатива на самия Саркози за изясняване на отношенията между медиите и властта. В него се казва: “Не може да се нанася пряко или косвено посегателство на тайната на източниците, освен ако това е оправдано от националния интерес”. В тази афера случаят не е такъв, освен ако приемем, че националният интерес е нарушен от факта, че един министър (Ерик Вьорт) е дестабилизиран от медийни разкрития, коментира “Монд”.

Британският в. “Дейли телеграф” отбелязва, че значението на медиите като балансьор на властта е още по-важно в този конкретен случай, тъй като аферата Бетанкур се разследва от офиса на генералния прокурор - който се отчита пред правосъдния министър - а не от независим съдия-следовател. Десният френски вестник “Фигаро” озаглавява статията си по темата “Обвиненията на “Монд” - Социалистическата партия говори за “Вьортгейт” - по аналогия със скандала “Уотъргейт” в САЩ, в който бяха подслушвани партийни съперници и президентът Никсън бе принуден да подаде оставка след като това се разкри.

Френският кабинет вече губи устойчивост след серия от скандали и в очакване на есенни правителствени рокади, така че офисът на президента се опита да потуши в зародиш новия пожар и още в понеделник категорично отхвърли обвиненията на “Монд”. Големият всекидневник твърди, че изпълнителната власт е поръчала да бъде следен един от журналистите му, за да установи самоличността на негов информатор, дал ...

Публикувана на 09/15/10 21:25 http://e-vestnik.bg/9978/sarkozi-zatava-v-aferi-i-kritiki/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване