09/17/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Шведската десница остава на власт, сочат проучванията

ДПА

Двамата основни съперници за министър-председателския пост в Швеция са съгласни поне по един въпрос - че няма да дадат каквато и да е роля в правителството на антиимигрантската партия с привидно безобидното име Шведски демократи.

И настоящият премиер консерватор Фредрик Рейнфелд, и опозиционният социалдемократически лидер Мона Салин обявяват, че не биха си сътрудничели с Шведските демократи, които са в положение за първи път да влязат в парламента и по този начин евентуално да лишат и двата основни блока от категорично мнозинство. По време на неотдавнашен телевизионен диспут Рейнфелд дори цитира Салин, като каза, че “не би докоснал Шведските демократи и с камшик”.

И 54-годишната Салин, и Рейнфелд прозовават избирателите да направят така, че следващото правителство да има мнозинство. Салин посочи като пример съседна Дания, където през последните години Датската народна партия осигурява парламентарна подкрепа на десноцентристко правителство на малцинството в замяна на по-строго имиграционно законодателство.

45-годишният Рейнфелд се стреми към втори четиригодишен мандат като министър-председател начело на известна като Алианса коалиция, в която влизат неговата консервативна Умерена коалиционна партия (УКП), Партията на центъра (ПЦ), Народната партия - либерали (НПЛ) и Християндемократическата партия (ХДП). Ако не успее да спечели мнозинство, Рейнфелд казва, че ще търси подкрепа от Партията на зелените, която в момента е част от червено-зелен опозиционен блок заедно със социалдемократите на Салин и Лявата партия.

Заедно с финансовия министър Андерс Борг, негов близък довереник, Рейнфелд настоява, че е нужно да се продължат сегашните икономически политики, за да се осигури “добър ред в държавните финанси”, и не се ангажира с големи данъчни съкращения в бъдеще (с изключение на намаляване на данъците за пенсионерите през 2011 г.).

Въпреки че Швеция се справя с финансовата криза по-добре от много от съседите си и регистрира растеж на БВП, Борг предупреждава за риска от трудности и продължава десноцентристката политика, която прави по-изгодно да работиш, отколкото да получаваш помощи. Опозицията твърди, че тези реформи имат катастрофален ефект върху безработните и хората, отсъстващи дълго време от работа по болест.

Двата блока поддържат различни позиции и по въпроса за държавните холдинги. Правителството планира, ако спечели нов мандат, да разпродаде дяловете в няколко компании, включително северната банкова група “Нордеа” и телекомуникационната група “Телиа Сонера”. Опозицията не е толкова склонна на това.

В последната седмица проведено от шведската телевизия СВТ проучване на проучванията показа, че правителството има подкрепа от 50,1 процента, а червено-зелената коалиция на Салин - 42,6 процента. Според проучването Шведските демократи имат подкрепа от 5,6 процента - достатъчно, за да прескочат 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

“Алиансът води с явно мнозинство, а Шведските демократи влизат в парламента”, каза пред СВТ експертът по изборите Сьорен Холмберг, преподавател по политолигия в Гьотеборгския университет. Икономическите анализатори остават оптимисти, независимо от това коя коалиция ще пожъне успех. Промяна във властта или несигурен изход от изборите биха могли да предизвикат “покачване на лихвите и отслабване на кроната (шведската валута), но ефектът вероятно ще бъде ограничен”, заяви главният икономист на банковата група СЕБ Роберт Бергквист.

Бергквист каза за финансовия ежедневник “Дагенс индустри”, че консенсусът между двата блока по въпроси като запазването на таван на бюджетните разходи намалява риска от продължителни трусове на пазарите. Валутният анализатор от “Свенска Ханделсбанкен” Мартин Енлунд сподели същото мнение. След като социалдемократите напуснаха властта след изборите през 2006 г., лидерът на партията Йоран Першон се оттегли от политиката и следващата година Салин, опитен политик и депутат от 1982 г., беше избрана като първата жена лидер на партията.

В стремежа си да заеме мястото на Рейнфелд тя наруши традицията, като сформира червено-зелена коалиция преди изборите. По-рано тази стратегия беше успешно използвана от Норвежката работническа партия. Бъдещето на Салин като лидер обаче ще бъде следено ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване