09/17/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Ще се задържи ли до изборите опозиционната коалиция в Русия?

РИА Новости

Милиционер задържа опозиционния лидер Борис Немцов на Триумфалния площад в Москва. Снимка: хегтор

Група дейци от “извънсистемната опозиция” оповести декларация за намерения да сформира поредната коалиция. В нея са обещали да влязат четирима бивши: експремиерът Михаил Касянов, ексвицепремиерът и ексгубернатор Борис Немцов, Владимир Рижков, оглавявал фракцията на “Нашият дом Русия” в Държавната дума, и бившият шеф на младежката организация в партията “Яблоко” Иля Яшин.

Въпросните четирима и днес заемат различни постове - в нерегистрирани партии и движения от опозицията. Потенциалната коалиция ще има и още един, пети участник - това е бившият заместник-председател на Централната банка Сергей Алексашенко, днес свободен бизнесмен. Обединението се създава с цел съвместно участие в парламентарните избори през 2011 г., а след това гореизброените господа се канят да излъчат единен кандидат за президент на Русия.

Подобни коалиции по принцип добиват политически смисъл, едва щом започнат да ги забраняват, преследват, подлагат на натиск и да не ги допускат до избори. В подобни обстоятелства неудачниците се окичват с ореол като “жертви на режима”. Съответно тутакси привличат вниманието на медиите, особено на чуждестранните, и получават известни основания да правят изявления на тема “само да имахме възможност, тъй щяхме да се развъртим, че да смаем света”

Всъщност обаче извънсистемната опозиция няма ни най-малки шансове за изборен успех. По ред обективни причини, а съвсем не заради някакви преследвания и гонения. На първо място, самите коалиции от този род са извънредно крехки и несигурни. През последните десет години имаше поне четири опита за създаване на такива обединения. Под различни названия - Комитет-2008, “Другата Русия”, Национална асамблея, “Солидарност”. И те най-често се разпадаха, още преди да започнат избирателните кампании.

Основанията за тая нестабилност също са напълно обективни. Жестока и сурова вътрешновидова борба раздира тези обединения, обхванати от непримирими противоречия. Конфронтацията произтича главно от битка за лидерския пост. На практика зад всеки предполагаем член на бъдещата коалиция стои макар и малка, но негова собствена организация. Тъй че всеки би желал да остане на кормилото и занапред.

Освен това, в “миналия си живот”, преди да се включат в извънсистемната опозиция, мнозина от тях са заемали високи държавни постове и не виждат причини да отстъпят ръководните позиции на онези, които не са заемали такива постове. Те пък смятат на свой ред, че имат повече основания да поемат лидерските функции, точно защото другите вече са били началници, а сега има нужда от свежа кръв.

Отвреме навреме потенциалните лидери заявяват, че “нямали амбиции” и “не поглеждали към властта”, после се назначават взаимно за съпредседатели на всевъзможни коалиции. Противоречията между съпредседателите обаче се запазват и коалициите неизбежно се разпадат. А колективното ръководство не е и много подходящо за предизборна борба. Тук влиза в сила старинната руска поговорка за седемте баби и хилавото дете.

Нека обаче допуснем, че поредната, вече пета опозиционна коалиция няма да се раздроби и ще оцелее чак до изборите. Като политическа сила обаче тя страда и от друг недъг - липса на реална позитивна програма. Сиреч те твърдо знаят кой трябва да бъде пратен в оставка. Ето кое ги обединява - лозунгът “Долу!” и искането за “честни избори”.

Впрочем, колкото по-упорито им се отказва регистрация и се препречва пътят към участие в изборите, толкова по-дълго ще изтрае неразцепен и техният блок или съюз. Човек понякога остава с впечатлението, че на извънсистемните дейци не се дава възможност за пълноценно включване в избирателната кампания, за да бъдат спасени от съкрушително поражение.

Самото им съществуване олицетворява известния тезис на Карл Маркс, формулиран в есето “18 брюмер на Луи Бонапарт”: историята се повтаря - първо като трагедия, след това като фарс. През епохата на Сталин, в края на 30-те, бил изнамерен един необикновен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване