09/19/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Защо ромите процъфтяват в Америка, а мизерстват в Европа

Цигански фургон в Малибу. Снимка: травълпод

Международно спортно кафене “При Томи” ООД, импровизиран клуб на 189-а улица - изток, номер 657 в нюйоркския квартал Бронкс поема сметката на посетителите от Европа, които смятат, че ромите на техния континент не са нищо повече от беззаконна и безнадеждна нисша класа, за която думата “успех” в най-добрия случай означава да си построят голяма кичозна къща без прозорци.

Единствено балканските ястия в менюто и жуженето на ромски език на предимно мъжката клиентела, която играе карти или билярд, отличават това кафе от всяко друго в квартала. Също както албанците, италианците и латиноамериканците, които живеят в околността, редовните клиенти тук са американци. Те си взимат отпуск, работят усилено като полицаи, учители или бизнесмени, и пращат децата си в колеж. На въпроса какво мисли за своите съседи, случаен човек от другата страна на улицата се почеса по главата и отговори: “Нима тук живеят цигани?”.

Ромите от Бронкс гледат на Стария континент със смесица от благоразположение и пренебрежение. “Парите, които ние харчим за сладки, те спестяват, за да се нахранят”, възкликва Вефки Реджепоски, тийнейджър, който работи в електрическа компания.

Контрастът между анонимния нормален живот в Бронкс и този в гетата и незаконните катуни, които формират представата за техните събратя в Европа, едва ли може да бъде по-остър. Заглавията в европейските медии през последния месец насочиха прожекторите към най-тежкия и зле управляван социален проблем - отношението към милионите роми, които в най-добрия случай са обект на дискриминация, а в най-лошия - на преследване.

Както всяка друга етническа група, ромите в Европа не са монолитни. Сред тях има богати и бедни, успели и провалили се, талантливи, крадливи и такива, които просто са непригодни за живот в едно модерно общество. В някои страни те се представят по-добре, отколкото в други. В Испания и Македония те се смятат за сравнително успели. Най-зле живеят събратята им в България, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

Във всички тях обаче е налице един свързващ фактор - предразсъдъците. Тези, които искат да се интегрират и да успеят, са възпрепятствани от стереотипните схващания, че са мръсни, престъпници, некадърни и неграмотни. Отделните роми, които успяват да се измъкнат от блатото, често се отказват от ромското си наследство и тежестта, която върви с него.

Приемането на бившите комунистически страни в Европейския съюз наложи въвеждането на закони срещу дискриминацията. Те обаче не се прилагат. Петра Гелбарт, родена в Чехия музиколожка от ромски произход, твърди, че обичайна практика при подбора на кандидати за работа е възможност за интервю да получават ромските кандидати, които говорят без акцент и във фамилното им име няма нищо, което да напомня за произхода им. Когато се появят на интервюто обаче, цветът на кожата им ги издава и се оказва, че работната позиция вече е запълнена.

Много роми въобще не успяват да стигнат толкова далеч. В Словакия те са под 10 процента от населението, но заемат цели 60 процента от местата в училищата за деца със специални нужди. Това може би не е изцяло в резултат от дискриминацията, тъй като някои ромски родители изпитват недоверие към обикновените училища поради постоянния тормоз, на който са подлагани децата им в тях.

Едва ли е изненадващо, че когато им се удаде възможност, много роми заминават да си търсят късмета в по-богатите страни в Западна Европа. Често това води до неприятни преживявания за всички засегнати. Мнозина западноевропейци изпитват гняв заради увеличаването на просяците, джебчийството (в което често участват деца), сбиванията и изнасилванията, както и появата на мизерни гета върху запуснати земи (или паркове). Отговорът на политиците беше суров. Само през тази година Франция депортира 8000 души към България и Румъния и събори стотици незаконни лагери.

И все пак ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване