09/19/10 10:02
(http://e-vestnik.bg/)

Меглена Кунева: У нас оглушително отсъства разговор за ромите

Меглена Кунева. Снимка: АП/БТА

Политическият съветник на еврокомисаря по транспорта Меглена Кунева, която бе избрана и за председател на Борда на директорите на Европейския център за политика (European Policy Centre) пред Агенция “Фокус” .

- Проблемът с ромите продължава. Той стана и една от основните обсъждани теми на срещата на върха на ЕС в Брюксел. Как оценявате реакцията на европейските и българските институции при репатрирането на ромите от Франция?

- Комисията реагира като пазач на договорите, гарант, че записаното за Съюза като пространство на свобода, демокрация и човешко достойнство ще се спазва, независимо, че една или друга страна има конюнктурни трудности. Нашият Съюз е за хората. Вътрешният ред не може да бъде причина за нарушаването на права на етническа основа. Впечатлена съм от реакцията на Европейският парламент, от дебата в самата Франция. Нацията е толкова велика, колкото са велики гражданите й. Нали точно Волтер, с неговата „усмивка на разума” беше казал – „не съм съгласен с вас, но съм готов да дам живота си, за да имате право да кажете какво мислите”. Това е. Когато става дума за тази традиция Европа трябва да отговори на очакванията. За българската правителствена реакция – не видях такава. В европейския печат имаше снимки от разговора на румънския президент със Саркози. У нас разговори трябва да има. Те оглушително отсъстват. И не е късно да се започнат от гражданското общество. Но накрая пак ще опрат до нуждата от диалог и мерки на останалите видове власти. Някога европейският проект започва като проект на мира. Все повече хора в Европа се притесняват открито от популизма и ксенофобията. Може би това е следващата голяма битка в Европа.

- Тази седмица стана ясно, че ЕК ще започне наказателна процедура срещу Франция заради ромите – какви могат да са последиците за Франция?

- Стандартната завършва със съд. Но тук въпросът е друг - може ли европейското общество да се придвижи напред към идеалите си като равенство и свобода? Нашето общество, тук и днес? Всеки път, когато чуя някой да казва „да бъдем реалисти, това е положението” знам, че това е отказ от нещо важно. Като идеята, идеала, целта. В такъв случай от думите остава само скандиране и самоизмама.

- Всички говорим за това, че ромите трябва да бъдат интегрирани, но това така и не се случва. Кой носи вина – институциите, обществото като цяло или самите роми?

- Вие ме питате защо няма прогрес? А какво движи прогреса? Езика, общността, образованието, пазара, моралната чувствителност и управлението. Тези либерални сили предлагат надежда. Оруел не се е случил заради тях. Как говорим за ромите? Каква е общността - т.е. интеграцията ни, каква е моралната ни чувствителност към човешките ни права? Какво правят правителствата - аз смятам, че те трябва също като хората да имат морална чувствителност? Дори само задаването на тези въпроси очертава картина на липси. Трябва анализ и неотклонно действие. Няма магическо решение.

- Според вас имат ли желание самите роми да се интегрират?

- Има достатъчно примери, които категорично казват да. Но ние имаме нужда от интеграция на цялото ни общество. Ромите са само най-видимата част днес. А утре може да е нещо друго.

- Вие сте избрана за председател на Борда на директорите на Европейския център за политика (European Policy Centre). Какво е значението на този избор за България?

- Всеки избор е възможност. Мога да гарантирам, след четири години- колкото е мандатът ми- няма да има човек, от значение за европейските политики, който аз да не познавам. Досега съм работила в и с Европейската комисия, но също и с Парламента, със Съвета - държавите членки. Без да спирам контактите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване