09/19/10 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Шест филма за деца, които разплакват възрастни

Кадър от филма “Мед”.

Образът на детето в киното е сред най-въздействащите емоционално. Холивуд, който обича златните формули, използва широко това във филмовия конвейр. Затова и се “произвеждат” поколения деца-звезди.

Но някои филми за деца се различават от популярната холивудска схема на визуално красивата и в повечето случаи – на красиво завършваща приказка. Ето шест майсторски направени филма, с красива форма и с екзистенциално съдържание, което е естетически издържано, но и натъжава. Историите уж за деца, но разкриват и много за света на възрастните.

Един от фаворитите на тазгодишния филмов фестивал “Берлинале” е турско-германската продукция “Мед”. Осемгодишният актьор Бора Атлас изпълнява ролята на момче, което има страхове, свързани с четенето в училище. Бора намира утеха и подкрепа от баща си, който е пчелар и с когото живее в гората. Идиличното начало на филма прекъсва, когато бащата изчезва безследно и момчето започва да го издирва. Филмът е последна част от триологията на известния турски режисьор Семих Капланоглу и има всички изгледи да получи още престижни европейски награди. Отличителни за филма са дългите статични кадри, изследването на детайла и нестандартната визия.

Кадър от филма “Русалка”.

Филмът “Русалка”(2007 г., Русия) може да бъде наречен странна градска приказка за аусайдерите. Режисьор и сценарист е Анна Меликян, главната актриса е чаровната и странна Мария Шаляева. Филмът разказва за ексцентрично момиче, което заедно с полу-лудите си майка и баба живее в импровизирана постройка до морето. Майката на Алиса е необикновено дебела жена, която забременява след случайна авантюра на плажа с войник.

След като навлиза в пубертета, Алиса си пожелава на кея да се махне от мястото, където се намира (като повечето тинейджъри) и искането й неочаквано се сбъдва под формата на огромен ураган, който помита крайбрежието заедно със злощастната постройка. Оказва се, че всички желания на Аля по някакъв начин биват изпълнявани, въпреки че винаги костват нещастието на други хора. След срутването на къщата им Алиса заминава заедно с баба си и майка си за Москва, където продължава да си пожелава различни неща и където се влюбва в странен мъж. Във филма е засегната темата за живота в големия град, който е пленителен и динамичен, но който може и да травмира хората. Фантастичните моменти са само интересна и пленяваща рамка на една красива история за самотата, любовта и саможертвата.

“Завръщане” е вече емблематичен за новото руско кино филм. Историята разказва за двама братя, които се опитват да опознаят изоставилия ги в миналото баща, който неочаквано се завръща и им предлага далечно пътуване до езеро в северната част на Русия. По време на пътуването усещаме силната духовна връзка между братята Андрей (Владимир Гарин) и Иван (Иван Добронравов) и постепенно нарастващото и недоверие към почти непознатия за тях мъж. Красотата на руските природни пейзажи, разкриваща се по време на пътуването, е важен визуален акцент във филма. Зрелищността на природата е интересен фон за странните, иначе трудни за изобразяване емоции, които като буря в чаша вода се завихрят в героите. Режисьорът на “Завръщане”, обявен за един от най-блестящите дебютанти в световното кино, е Андрей Звягинцев.

Кадър от “Децата на рая”.

“Децата на рая”(1997 г., Иран) може да бъде определен като противоположност на филми, в които блясъкът и презадоволеността на живота на героите е помрачен само от емоциите им, като “Ориндж Каунти” например. В този филм нищетата на вещния свят оказва отражение върху страховете и децата. Двамата главни герои - братче и сестриче живеят в пъстър, но беден ирански град. Един от най-въздействащите символи във филма са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване