09/26/10 21:33
(http://e-vestnik.bg/)

Ахмадинеджад и теорията на конспирацията за 11 септември

Владимир Путин с иранския президент Ахмадинеджад. Снимка: АП/БТА

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад в реч пред пред Общото събрание на ООН обвини Съединените щати, че са организирали атентатите на 11 септември 2001 г., за да оправдаят нахлуването в Афганистан и войната срещу тероризма. Ахмадинеджад представи три теории за случилото се на 11 септември, като увери, че в официалната теория, според която атентатите са организирани и извършени от Ал Каида, вярват предимно представители на американското правителство.

Втората теория, в която според Ахмадинеджад вярва мнозинството от американския народ, както и повечето държави и политици по света, гласи, че атентатите са планирани и организирани от елементи в американското правителство. Според третата теория, лансирана от Ахмадинеджад, САЩ са използвали услугите на терористична група и са я подпомогнали в извършването на нападенията, при които загинаха близо 3000 души.

Това е първият случай, в който иранският президент използва трибуната в ООН, за да изрази подкрепа за конспиративните теории за 11 септември. За пореден път делегациите на САЩ и някои европейски страни напуснаха демонстративно залата заради изказване на Ахмадинеджад, коментира “Дейли телеграф”.

В рубриката “Лийд” на вестник “Ню Йорк таймс” Робърт Маккий коментира частта от изказването на Ахмадинеджад, която се отнася за популярността на конспиративните теории за 11 септември по света. Той оспорва думите на иранския президент, като се аргументира с, по думите му, най-изчерпателното проучване на общественото мнение по въпроса, извършено през 2008 г. от “Уърлд пъблик ъпиниън” - съвместен проект на агенции за социологически изследвания по света, организиран по програма към Университета в Мериленд. На въпроса “Кой според вас стои зад атентатите от 11 септември” са зададени пет възможни отговора: “Ал Каида”, “правителството на САЩ”, “Израел”, “друг” и “не знам”.

Само в девет от общо 17 страни мнозинството от анкетираните са отговорили, че атентатите са дело на Ал Каида. В нито една от държавите обаче тезата, че американците сами са взривили кулите близнаци, не получава мнозинството от гласовете, отбелязва Маккий в “Ню Йорк таймс”. Тази теория се радва на най-висока популярност в Турция и Мексико - съответно 36 и 30 процента.

Маккий посочва и друга анкета, извършена в САЩ миналата година. В нея на въпроса: “Смятате ли, че президентът Буш умишлено е позволил нападенията от 11 септември да се случат, защото е искал Съединените щати да започнат война в Близкия изток?”, утвърдително са отговорили едва 14 процента от американците.

Речта на Ахмадинеджад пред Общото събрание, в характерния му предизвикващ противоречия стил, вгорчи оптимистичната атмосфера, която беше почнала да се заформя около появилите се напоследък признаци на готовност на Иран да поднови дипломатическите усилия за разрешаването на ядрения спор с международната общност.

В изказването си Ахмадинеджад не спомена нищо за подновяване на преговорите, въпреки че разкритикува като несправедлива системата, която позволява на някои страни да увеличат ядрения си арсенал, докато на други се отказва правото да развиват ядрена енергетика за мирни цели, пише “Файненшъл таймс”.

Вестникът отбелязва, че поне допреди изказването на Ахмадинеджад, Иран е давал признаци на готовност за подновяване на диалога за ядрената му програма, като това вероятно се дължи на факта, че ефектът от новите санкции, които ООН и САЩ наложиха на ислямската република през лятото, започва да се усеща.

Налице са също признаци на сплотяване в международната общност по отношение на политиката към Иран. Русия се отказа от продажбата на високотехнологична система за противоракетна отбрана на Техеран, а съседите на Иран в района на Персийския залив трескаво попълват арсеналите си, харчейки над 120 милиарда долара за американски оръжия.

Последният кръг от преговорите се провали, защото Иран отказа да приеме, че трябва да легитимира ядрената си програма. За да има смисъл от нови преговори, това трябва да бъде поставено като предварително ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване