09/26/10 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Става ли полиция от руската милиция?

В руската блогосфера вече наричат милицията “пилиция”

Руският президент Дмитрий Медведев възложи на вътрешния министър Рашид Нургалиев до две седмици да приключи подготовката на законопроекта за полицията с оглед на предложенията, постъпили от граждани. Държавният глава категорично отказва да приеме само едно от тези предложения - да премахне текста, който упълномощава полицията да влиза свободно в което и да било помещение, пише “Комерсант”.

Медведев сложи точка в дискусията по законопроекта, пише “Росийская газета”. “Длъжни сме да го приемем в най-скоро време, тъй като става дума за основния документ, според който ще се реформира МВР”, заяви президентът. Преименуването на руската милиция в полиция “не е най-принципният момент” от предстоящата реформа. Целта на закона е да бъде създадена ефективна правоохранителна система, а “полицията трябва да бъде модерна и ефективна структура. Каквато е в цял свят”, подчертава Медведев.

По време на обществената дискусия сайтът, отреден за целта, е събрал 33 хиляди послания от граждани, 20 хиляди от които съдържат конкретни предложения. Тази дейност трябва да продължи, когато се разработват законопроекти, засягащи цялото общество, изтъква Медведев. Свободният достъп на бъдещата полиция до всички помещения според него е сред най-деликатните моменти от проекта. Тази норма всъщност “действа от години”, ако става дума за спасяване на хора или задържане на престъпници, припомня държавният глава. Новият закон обаче наистина трябва да регламентира съответния ред, съгласява се той с гражданите.

Президентът обещава да се публикува окончателната редакция на законопроекта. И веднага предупреждава “онези, които пак ще останат недоволни”, че “законът няма да стане догма” и ще подлежи на по-нататъшни промени в случай на нужда. Медведев одобрява и създаването на “единен кол център, където да се съобщава за полицейски злоупотреби”, отбелязва “Ведомости”.

Държавният лидер приканва да се обмисли по-специално въпросът за “правото на първо телефонно обаждане” след ареста. Той смята за необходимо руските полицаи да носят табелка с името си и названието на съответното поделение. Също така “не е против” въвеждането на задължение за полицаите да прочитат правата на задържаните.

Социалните гаранции и заплатите на полицаите са най-вълнуваща тема за служителите на реда. Темата обаче предстои да влезе в отделен закон, коментира за “Ведомости” Михаил Пашкин, шеф на профсъюза на московската милиция. Според Медведев се предвижда заплатата на полицейски лейтенант от 2012 г. да стане 33 хиляди рубли (над хиляда долара - б. р.), добавя изданието.

Някои от нововъведенията в проекта на пръв поглед не си пасват особено с текстове от други руски закони, пише “Время новостей”. Не е ясно каква ще е разликата между бъдещия кол център за оплаквания от полицията и сегашния общодостъпен денонощен телефон, който предвижда и връзка със службата за собствена сигурност на руското МВР.

Дори полицаите да носят значки с имената си като колегите си в САЩ, това няма да реши проблема, тъй като могат лесно да ги скрият под ревера например. Колкото до прочитането на правата при задържане, те и сега са длъжни да го правят, но текстът им е “твърде обемист”, а нормите, които уреждат самото задържане, допускат различни тълкувания, твърди “Время новостей”.

Медведев естествено бе наясно, че неговият законопроект е бил критикуван и от мнозина експерти, и от обикновени граждани. Това обаче не го притесни, посочва “Московский комсомолец”. “Никой не бива да се притеснява, че 99 на сто от забележките бяха критични. Да не сме очаквали друго? Че хората ще ни благодарят, загдето сме измислили законопроекта?”, отбелязва президентът. Той отвръща и на онези, които са против преименуването на милицията, тъй като според тях идеята да стане полиция цели само да се имитира реформа.

“Това не е така. От названието също зависят много неща”, уверява държавният глава. “Естествено при условие, че се променя не само названието, но и ...

Публикувана на 09/26/10 21:32 http://e-vestnik.bg/10042/stava-li-politsiya-ot-ruskata-militsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване