09/28/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Румъния - може ли президент да се отрече от полицията?

в. Ромъния либера

Румънският президент Траян Бъсеску в Кишинев. Снимка: официален сайт

Оставката на министъра на вътрешните работи след решението на президента да не прибягва повече до услугите на полицията поставя Траян Бъсеску в критично положение. “Не мога да приема постъпката на някои от полицаите да бъде смятана за показателна за всички служители на обществения ред, които надвишават 150 000 души”, заяви Василе Блага, представяйки оставката си от ръководството на министерството на вътрешните работи.

“Не мога да асоциирам президентството на Румъния като институция и президента на Румъния със служителите от една институция, които сериозно нарушиха закона”, оправда преди ден Траян Бъсеску решението си да се откаже от услугите на полицията. Отказът на Василе Блага да приеме примитивната реакция на Траян Бъсеску пред обиждането на няколко хиляди полицаи е първият мащабен жест спрямо дългата редица от злоупотреби, грешки и гафове, с които президентът прави лоша услуга на народа си вече втори пореден мандат. За съжаление, твърдото отношение на министъра на вътрешните работи е закъсняло. Между това “не мога”, казано от Василе Блага, и онова “не мога”, хвърлено от Траян Бъсеску, “държавните институции” лежат на земята, направени на пух и прах.

Президентът Бъсеску заяви в неделя вечерта, подпрян на трикольора, че “най-тежкото нещо сред нередностите, извършени от полицаите, които са се включили в едно неразрешено шествие, е това, че чисто и просто са подкопали авторитета на румънската държава и институциите на румънската държава, независимо дали става дума за министерството на администрацията и вътрешните работи като институция или за президентската институция”.

Но какво толкова тежко са извършили полицаите? На първо място, не можаха да се въздържат да си тръгнат от Площада на победата без да минат покрай Двореца “Котрочени” (Президентството). Имаха разрешение за манифестацията срещу премиера, който формално отговаря за “мерките за затягане на коланите”, обаче нямаха разрешение за манифестация срещу президента, от когото дойде на 6 май съобщението, че от заплатите им ще бъдат отрязани 25 процента. Демонстрантите правилно се досетиха, че Траян Бъсеску е този, от когото зависят мнозинството от решенията на високо ниво в Румъния, но синдикалните им лидери не бяха в състояние да поискат разрешение от кметството за организиране на митинг и пред двете институции. Да си платят глобата тогава.

На второ място, полицаите си хвърляха фуражките, носещи националните символи. Според Наказателния кодекс “всяка проява, чрез която се изразява неуважение към отличителните символи на Румъния, се наказва със затвор от шест месеца до три години”. Ако се докаже, че полицаите, които са си хвърляли фуражките, са го направили в знак на неуважение към Румъния, да бъдат наказани тогава.

На трето място, полицаите адресираха към президента обиди и мръсни лозунги. Но ако говорим сериозно: що за държава е това, ако се чувства “подкопана” от пет-шест псувни, изкрещени от разгневени протестиращи? Държавата бе съвсем на мястото си в петък вечерта, точно след неразрешения митинг на вулгарните полицаи. Жандармеристите тъкмо бяха избегнали успешно мащабен скандал с това, че не се бяха намесили срещу синдикалистите.

Държавата обаче не беше на мястото си след невероятното съобщение на Траян Бъсеску, че вече няма да ползва полицията. Как можеш да сложиш знак за равенство между полицията и една шепа разгорещени синдикалисти? Манталитетът му на шеф на клан вероятно е прошепнал на Бъсеску, че щом е бил псуван на майка, ще бъде грешка, ако не си отмъсти. Той забрави, че беше препоръчал на министрите от Демократично-либералната партия да покажат здрави нерви в периода на протестите, защото периодът на криза не може да бъде преодолян от слаби политици.

И как точно няма да ползва полицията? В правилника за движение по пътищата пише, че всяка официална колона се придружава от полицията. Как ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване