09/29/10 23:31
(http://e-vestnik.bg/)

Да се учиш на пясъчната анимация във Варвара + Анри Кулев за тоталното объркване в културата

Режисьорката Олга Пярн демонстрира пясъчна анимация. Снимка: Авторката

Преди седмица в странджанското село Варвара, край морето, световно известният аниматор Прит Пярн и неговата съпруга и колежка Олга гостуваха в “работилница” (workshop) за студенти по анимация от НБУ и НАТФИЗ.
Звездата на естонеца Прит Пярн изгрява през 70-те години. За пръв път негов филм получава награда на Варненския фестивал, следва куп други награди от  международни фестивали. Примерът му е толкова заразителен, че много скоро почват масово да копират неговия стил, в който доминират гротеската и черния хумор. Интересно е, че Прит Пярн започва кариерата си като аниматор на 35-годишна възраст. Преди това е работил като еколог и ботаник, а рисуването и карикатурата са му били хоби.
Във Варвара Прит Пярн не остави и за миг студентите на спокойствие, давайки им нелеки задачи: за 2 минути да измислят кратка случка с неочакван край; за 20 - да направят сценарий за анимационен филм.

Известният по света режисьор аниматор Прит Пярн учи студенти от НАТФИЗ и НБУ в с. Варвара. Снимка: Авторката

“Опитвам да им покажа как да правят сценарии, с които да избягват клишето, как да използват фантазията, различни техники и трикове,” обяснява известният режисьор. “Най-важното за мен е да не се спират на първото, което им хрумне, макар че обикновено трудно се отказват от него.  Искам те да използват повече мозъците си. Човек трябва да се отърси от повърхностния слой на мислене, а това изисква време, усилие. Трябва да бъдат гъвкави и да са готови да си сменят решенията, да изоставят неподходящите идеи, колкото и да са ги харесвали в началото. Ако намислят например добър финал, но той не съответства на основния разказ, по-добре е да се върнат и да променят изцяло разказа - независимо колко усилия ще им струва това. Другото, което искам да ги науча е, да не бягат от трудните, конфликтни теми. Много често младите се плъзгат по шегата, самоцелните гегове и не желаят да се захващат с по-сериозни теми.”

Прит Пярн 13 години преподава анимация във Финландия, а от 2006 г. обучава и студенти в Талин.
От няколко години работи съвместно с съпругата си Олга, чийто “специалитет” е пясъчната анимация. На демонстрацията, която тя направи във Варвара, студентите останаха изумени от лекотата, с която Олга  пресъздаде с пясък офорта на Рембранд “Мелницата”. И веднага си записаха часове при нея, за да пробват и те да направят кратка анимация с тази техника, чийто пионер е канадската аниматорка Карълайн Лийф. Днес много често аниматори освен филми, правят и пърформанси на живо с пясък, които са доста популярни. За съжаление, напоследък по-голяма популярност от анимационните филми с пясък имат пърформансите музикалните клипове с пясъчна анимация.

Изображение, получено с пасъчна анимация. Снимка: Авторката

“Майка ми Елена Петкевич и вторият ми баща Владимир Петкевич бяха аниматори и владееха технологията с пясък,” разказва Олга. “Когато бях на 7 години си мислех, че никога няма да се занимавам с такова нещо, защото ми се струваше безкрайно трудно.”
Но Олга пораства, насочва се към графиката и завършва Минската академия за изкуства със специалност офорт. По това време валят поръчки за анимационни филми и тя се включва да работи по тях  - “Трябваше да си изкарвам пари”. Тогава не е имало компютри и всичко се е снимало на 35 мм. Така овладява трудната техника на пясъчната анимация, която сега използва най-често.
Прит Пярн и съпругата му наскоро са се върнали от фестивала в Хирошима, където съвместният им филм “Гмурци ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване