09/29/10 06:22
(http://e-vestnik.bg/)

Изповедта на последния фелдшер - за войната със здравната каса и геноцида на ГЕРБ

Защо Борисов не плаща на пожарникарите на угасен пожар?

Дянко Мадемов. Снимка: Личен архив

Авторът на следващите редове Дянко Мадемов, е последният мохикан от фелдшерското съсловие. Той изпрати на e-vestnik своето мнение за лекари, пациенти, здравна каса и политици на e-vestnik. От разказа му става ясно, че българският лекар не е мошеник, който получава по 50-60 хил. лв. на месец, както внушаваше премиерът Борисов и обслужващите го медии. С някои предложения на автора не сме съгласни, но мнението му е едно от малкото, които описват истинското състояние на нещата.

Много е писано за здравеопазването. Но проблемите изглеждат по коренно различен начин през очите на калния и небръснат селски фелдшер, който винаги е на предната линия в борбата за опазването на човешкия живот. Ако искате да узнаете и тази гледна точка – моля, дочетете този материал.
Всъщност, за да бъда справедлив, трябва да кажа, че не ГЕРБ въведоха тази идиотска здравна система. Въведоха я предишните правителства, като всяко от тях даваше своя принос, за да става тя все по-нефункционираща. Очаквахме от новите управляващи да осъзнаят това и нещата да тръгнат в друга посока. Стана обаче обратното – „експертите” на ГЕРБ в момента нанасят своя смъртоносен удар – чрез орязване на парите за здравеопазване, закриване на болници и бюрократизиране на системата.

В момента в България здравеопазване няма. Работата на лекаря се свежда до производството на огромни купища хартия, която после щателно проверява за „липсващи атрибути”, след което с часове разпределя в различни папки. Лекарят няма никаква мотивация за работа, защото:
Първо – медицинският труд е най-ниско платенатата дейност въпреки високата квалификация, голямата отговорност и натоварването на предела на човешките възможности. Поради ниското заплащане докторът е принуден да работи още на 2-3 места и сутрин да влиза в кабинета си недоспал.
Второ – българският лекар е най-безправният труженик. Навсякъде се тръби за правата на пациента, но за правата на медицинския работник и дума не се обелва. Всеки може да те обиди, напсува, да те хване за гушата. Недобросъвестен пациент може да те разиграва цяла нощ – да пропътуваш заради него 50 км и като се прибереш, да те вика отново. И ти си длъжен винаги да даваш най-доброто от себе си!

Българският лекар има два смъртни врага – здравната каса и пациента.
Здравната каса – защото всеки ден го отрупва с бумащина и му измисля все нови и нови взаимно отричачащи се разпоредби, с единствената цел да си вземе обратно под формата на глоби всички пари, които му е превела. Пациентът – защото идва да го занимава с проблемите си точно тогава, когато лекарят не е в състояние да реши сам собствените си проблеми…

За селско здравеопазване въобще не може да се говори

Преди „реформата” всяко село си имаше фелдшер. Фелдшерът беше един уникален индивид, който не можеше да се сравни с никой друг медицински специалист. Защото беше съчетание между всички съществуващи специалисти, взети заедно. Той беше и лекар, и медицинска сестра, и рехабилитатор, и психолог, и фармаколог, и знахар… плюс шофьор, монтьор, елтехник, водопроводчик и всичко, за което можете да се досетите. За съжаление преди 15 години някой мозък реши, че българските села нямат нужда от фелдшери, и фелдшерското образование беше закрито!
Аз съм един от малкото останали фелдшери в България. Обслужвам пет села. По-правилно е да се каже „отбивам номера в пет села”, защото за два часа седмично прегледи ли да правя, домашни посещения ли, имунизации на децата ли, здравни беседи ли да изнасям? Ето защо започнаха епидемии сред циганското население – защото поради ограниченото време децата трудно могат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване