10/01/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Израел ли атакува с компютърен вирус иранската ядрена програма?

Джон Маркоф, Дейвид Сенгър

Дълбоко в компютърния червей, който според някои специалисти има за цел да забави стремежа на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, се крие може би бегла отпратка към “Книгата на Естир” - старозаветната история, в която евреите осуетяват заговор на персите да ги унищожат.

Използването на думата “Myrtus”, която може да бъде разтълкувана като алюзия на Естир, за означаване на файл в кода е една от неясните улики, които изникнаха, докато компютърните експерти се опитват да проследят произхода и предназначението на зловредната програма Стъкснет (Stuxnet), която търси определен вид команден модул за индустриално оборудване.

Нищо чудно, че израелците не казват дали Стъкснет има връзка с потайното звено за кибернетична война, което бе сформирано в разузнавателната служба на Израел. Мълчи и администрацията на Обама, която, докато си приказва за киберотбрана, скорострелно доразви мащабната секретна програма за подкопаване на иранските ядрени амбиции, която наследи от администрацията на Буш.

Има много съперничещи си обяснения за произхода на думата myrtus, която може просто да означава мирта (Myrtus communis) - важно растение за много народи в региона. Но някои експерти по сигурността тълкуват отпратката като знаково позоваване на Естир, недвусмислено предупреждение в засилващата се технологична и психологическа битка, водена от Израел и неговите съюзници, които се опитват да пробият защитите на най-зорко пазения проект на Техеран.

Други обаче се съмняват, че Израел има пръст в създаването на вируса и твърдят, че думата навярно е била вкарана умишлено, за да злепостави Израел. “Иранците са обхванати от параноя, след като неколцина от учените им избягаха в чужбина, а няколко от тайните им ядрени обекти бяха разкрити,” заяви неотдавна бивш разузнавач, който все още се занимава с проблемите на Иран. “Каквито и да са произходът и предназначението на Стъкснет, той засилва психологическото напрежение.”

Зловредният код се появи в много страни, най-вече в Китай, Индия, Индонезия и Иран. Но налице са мъчителни намеци, че главната му мишена е иранската ядрена програма. Американски и израелски представители не крият факта, че подкопаването на компютърните системи, контролиращи огромния завод за обогатяване на уран в Натанц е приоритет. Иранците са наясно с това: те не са допускали никога досега международни икспектори в контролната зала на централата, вероятно за да не разкрият какво оборудване се използва там.

Фактът, че Стъкснет изглежда разработен така, че да атакува определен вид компютри на Сименс за контролиране на индустриалния цикъл, използвани нашироко за управление на петролопроводи, електропреносни мрежи и ядрени централи, може би е показателен. Едва миналата година властите в Дубай заловиха голяма пратка от тези контролери - известни като Simatic S-7 - след като западни разузнавателни служби предупредиха, че пратката е предназначена за Иран и по всяка вероятност ще бъде използвана в ядрената програма на страната.

Освен това, от лятото на 2009 г. иранците запоцнаха да се сблъскват с огромни трудности при управлението на техните центрофуги - големите, сребристи машини, които се въртят със свръхзвукова скорост, за да обогатяват уран, и които могат да експлодират зрелищно, ако нарушат стабилността си. В Ню Йорк миналата седмица иранският президент Махмуд Ахмадинеджад отрече страната му да има проблеми с поддържането на обогатителните й централи.

Все пак нещо - компютърен червей или някаква друга форма на саботаж, дефектни резервни части или недостиг на квалифицирани техници действително забавя ядрения напредък на Иран. Докладите за Иран сочат стабилно намаляване на броя на центрофугите, използвани за обогатяване на уран в главната централа в Натанц. Достигайки пик от 4920 машини през май 2009 г., броят им бе сведен до 3772 центрофуги през август тази година. Това означава спад от 23 процента. Същевременно производството на нискообогатен уран остава почти постоянна величина, което показва, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване