10/04/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Сърбия - 10 години след Милошевич хората му са на власт

ДПА

Слободан Милошевич като подсъдим в Хага. Снимка: от тв екрана

Десетилетие след като Слободан Милошевич бе свален от власт след масови протести, неговият кръг от приближени е отново на власт. Сърбия, която години наред страдаше от войни и бедност, имаше големи очаквания след свалянето на Милошевич на 5 октомври 2000 година. Сърбите си представяха страната на пътя на пазарната икономика, демокрацията и най-вече като държава членка на Европейския съюз. На десетата годишнина от тази дата обаче, тези, които се бориха за свалянето на Милошевич, са силно разочаровани.

Милошевич почина през 2006 г., докато Международният трибунал в Хага го съдеше за геноцид. Съпругата му и синът му избягаха в Русия със значителна сума пари и все още не са се върнали в родината си, за да бъдат съдени. Повечето хора, които са управлявали заедно с лидера Милошевич, са останали в Сърбия и сега заемат висши позиции.

Само миналия месец творец, който бе известен в опозиционното движение, бе арестуван по обвинение от преди десет години, че е организирал протести срещу Милошевич. Същевременно властите преустановиха разследването срещу сина на Милошевич - Марко, който бе обвинен в тероризиране на активисти на опозицията. Повдигането на обвинения срещу твореца Боголюб Арсениевич контрастира силно с удобната позиция, на която в момента се радват много от бившите приближени на Милошевич.

На практика никой от съдиите, банкерите, представителите на митниците или полицията, които забогатяха значително по време на управлението на Милошевич, не е истински проверяван за произхода на своето благосъстояние. “Тези хора, с които си мислехме, че отдавна сме се разделили, все още заемат ключови позиции,” пише сръбският в. “Блиц” в своята рубрика за коментари. “Същите тези хора все още живеят на наш гръб и никога не са подвеждани под юридическа или морална отговорност”, пише вестникът.

“Те прогониха младите и образовани хора от Сърбия, като по този начин осигуриха своето оцеляване в политическия живот”, заяви директорът на Граждански инициативи Миленко Дерета. “Не мисля, че са си променили възгледите в сравнение с тези от времето на Милошевич”, каза за ДПА Дерета.

Един от бившите колеги на Милошевич е министърът на инфраструктурата Милутин Мърконич. Той възхвалява “героя Милошевич” при всяка възможност и гордо позира пред окачения на стената портрет на бившия лидер в кабинета му. Мърконич е бил директор на агенцията по преустройство по времето на Милошевич, чиято цел е била да разчисти развалините от конфликта с НАТО през 1999 година.

Други колеги на Милошевич, които заемат високи позиции са Ивица Дачич, бивш говорител, и Александър Тиянич, понастоящем директор на сръбската национална телевизия. Дачич, който е лидер на Социалистическата партия, сега е министър на вътрешните работи на Сърбия. Той е бил предпазлив по отношение на 5 октомври, известен сред сърбите като “Промяната”. Тиянич по времето на Милошевич е бил министър по телекомуникациите и информационното общество и близък приятел на съпругата на лидера Миряна Маркович.

И накрая е случаят на големия противник на Милошевич - премиерът Зоран Джинджич. Той бе убит през 2003 г. от близки приятели на бившия президент от специалните служби.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване