10/07/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Осама не пуска съобщения в “Туитър”?

Кристофър Дики

Продължавам да търся в “Туитър” послания на Осама бин Ладен (истинският, не някоя шега). Следя него и обкръжението му от две десетилетия, през които те превърнаха в черно изкуство използването на средства за масово осведомяване за пропагандиране на масови убийства. Но напоследък те губят форма. За да извличат полза от минали зрелищни нападения, джихадистите по целия свят трябва да се борят за внимание с всички останали в неспирния поток от информационно забавление на 21 век.

А от над пет години те не успяват да използват най-силното си средство за общуване: избиването на невинни на Запад. Въпреки това тяхната пропаганда изглежда все по-тенденциозна и скучна. През уикенда се появи аудио послание, в което, учудващо, Осама беше посветил 13 минути, за да призове хората да помогнат на жертвите на наводненията в Пакистан.

Така че защо Осама не пуска съобщения в “Туитър”?

И тогава ми проблесна. Осамистите могат да разчитат на други - като Държавния департамент на САЩ - да всяват страх със съобщения от 140 знака. Имало ли е някога по-безполезна “тревога за пътуване” от тази, която беше обявена в “Туитър” в неделя? “Гражданите на САЩ би трябвало да бъдат изключително бдителни за това кой се намира около тях и да вземат подходящи предпазни мерки за своя защита при пътуване” в - познайте къде - Европа. Това е доста общо послание за доста обширна територия.

В опит да внесе яснота в това неясно предупреждение помощник държавният секретар Патрик Кенеди само влоши нещата. Беше обявено не “предупреждение” за пътуване в, да речем, рискова държава като Судан, където от десетилетия бушува гражданска война с променлива интензивност, а “тревога”, призоваваща пътуващите да бъдат бдителни към всевъзможни заплахи, включително, както каза пред репортери Кенеди, “настоящия сезон на ураганите в Атлантика и сезона на тайфуните в Пасифика”.

Ами, както казваше Джими Бъфет, трудно е да се търсят разумни основания, когато става дума за сезона на ураганите. Същото важи за терористите. Това, което искаш да знаеш - това, което искаш да ти каже правителството на твоята страна - е дали бурята наистина идва или не. А по този въпрос почти не се дават разяснения. Преди тайфун ние можем да укрепим къщите си или да се запасим с бутилки с вода, но какво се очаква да направим, ако се сбъднат страховете на западните разузнавателни служби и някакви откачалки с автомати започнат да стрелят наляво и надясно в парижкото метро, както при нападенията в Мумбай.

Всъщност когато една терористична буря достигне този етап, е твърде късно. На пръв поглед целта на тревога за пътуване в Европа е да отправи широко послание за проява на бдителност, подобно на онези табели в нюйоркското метро, на които пише “ако видиш нещо, сигнализирай”. Оглеждай се за раници. Но ако ще поддържаме заплахата от тероризъм и ще го държим под око, има два доста по-важни принципа, които обществеността ще трябва да разбере много по-добре, отколкото сега.

Първо, на този свят има твърде малко чак такива злодеи, а още по-малко на брой умници. Всеки от нас може да си измисли цял куп заговори. Така че защо това не се случва? Защото е много по-лесно да си представяш кошмари, отколкото да ги превърнеш в реалност. През 2001 г., след като години наред подпомагаше финансово и организираше всевъзможни конспирации, Осама бин Ладен се свърза с шепа зли гении, способни да планират огромни нападения.

Един от тях, Мохамед Ата, беше убит на 11 септември. Другите, Халид Шейх Мохамед и Абд ал Рахим ал Нашири, бяха преследвани и заловени в следващите 18 месеца и сега са в Гуантанамо. Главна причина за това да няма други нападения от ранга на атаките на 11 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване