10/07/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Избори в Киргизстан - цирк с фолклорни елементи

Росбалт

След бунтовете в Киргизстан. Снимка: етудей

Изборите в беден Киргизстан приличат на цирк с елементи от фолклорната игра “дране на козел”*. Кандидатите хвърчат с балони, организират топовни салюти, облепват страната с мегатонове позиви - половината фалшиви, замерват се с кал. Откъде идват парите - не се знае.

Предизборната надпревара в Киргизстан навлиза в горещата си фаза. От самото начало се очакваше да стигне нивото на най-мръсните и провокационни кампании. Независимо че политиците, останали верни на местните обичаи, сключваха джентълменски споразумения преди старта на предизборното рали.

Те подписваха с нищо и никого незадължаващи договорености и декларации, изобщо демонстрираха как ли не, че са цивилизовани и готови за демократични процеси: стискаха ръце наляво и надясно и се усмихваха пред камерите. Но ето че броени дни преди вота жаждата за власт надделя и започнаха компроматни войни.

Първи си изпуснаха нервите опонентите на Омурбек Текебаев - лидер на партията “Ата Макен” и творец на поредната киргизстанска конституция. Киргизстанският интернет бе залят от кадри, запечатали преди две години човек, твърде наподобяващ “бащата на киргизстанския парламентаризъм”, който се развлича с дама в интериора на евтин хотел. Тези кадри изпълниха дори скандалните новинарски рубрики на руските телевизии.

Излъчването на подобни видеозаписи не впечатли изобщо киргизстанския електорат. Щом видяха тези кадри по телевизията, повечето мъже си глътнаха чая накриво, па рекоха: “Еркек!” (мъж и половина). Колкото до жените, за тях също не е тайна, че повечето киргизстански политици имат по две, а и по три съпруги - многоженството тук е в реда на нещата.

Изцяло в руслото на демократичните процеси, миналата седмица започнаха дебати, предавани по националната телевизия, преобразувана днес в “обществена”. Още първия ден в тях се прояви лидерът на партията “Ата Журт” Камчибек Ташиев, бивш съратник на президента беглец Курманбек Бакиев. Неотдавна Ташиев се прочу със следното изявление: “Ако руснаците, узбеките или турците кажат, че стоят наравно с киргизите или по-високо от тях, държавата ще се разпадне”. Това обаче не му попречи сега буквално да препълва своите думи с проруска риторика.

Всички кандидати без изключение търсят начин да се възползват от доброто отношение на повечето киргизстанци към Русия. Мнозина партийни лидери свариха да се позавъртят из кремълските коридори и сега си правят пропаганда, използвайки снимки и видеозаписи от срещи с руски политици. Ако погледнем обаче досегашното поведение на киргизстанските лидери, тая пропаганда явно “ще мине през свирката” и проруските предизборни обещания ще си останат неизпълнени.

И още нещо интересно. Всички градове и села в Киргизстан направо са затрупани с планини от хартия - портрети на партийните “фюрери”, придружени с призиви хората да гласуват за съответната партия и обещания за светло демократично утре. Много скромно пресметнато, някои партии са похарчили за предизборната си кампания към 20 милиона долара. Откъде толкова пари у хора от една сиромашка страна - можем само да се досещаме.

А те се харчат по абсолютно невероятни, често абсурдни начини. Лидерът на партията “Ак Шумкар” (Бял Сокол) Темир Сариев например долетя с балон на среща с избиратели в бедно и затънтено село. Явно според политическите технолози е трябвало да се представи пред местните като Гудуин, добрия вълшебник от Изумрудения град. Друг въпрос е, че може би от 20 години в повечето киргизстански градове и паланки изобщо няма библиотеки. Нито пък е сигурно, че селяните са чели чудесната книга на Александър Волков (преработка на детския роман “Магьосникът от Оз” от Лиман Франк Баум - б. р.).

Почти всяка вечер в Бишкек ехтят гърмежи, в небето пламват пъстроцветни фойерверки, изстрелвани естествено за сметка на някоя партия - ту една, ту друга. Не се знае какво става - дали партиите всеки ден празнуват нещо или полагат усилия столичани предварително да свикнат, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване