10/08/10 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Министри падат, полицаи се бунтуват, лекари емигрират - в Румъния

Г. Деластик

Румънец пред плакат с текст “Румъния в обединена Европа” - част от еуфорията по приемането на страната в ЕС. Снимка: etv24.ee

Не един и двама, а шест министри от румънското правителство в началото на септември бяха отстранени. Това сполетя даже министрите на икономиката и финансите с цел временно да бъде овладян гневът на румънските граждани, които непрестанно демонстрират срещу правителствената политика на икономии. Напразни обаче са тези усилия. Решението на президента Траян Бъсеску да договори през май с МВФ орязване с 25 на сто на заплатите в държавния сектор и наред с това да повиши с цели пет пункта Данък добавена стойност (ДДС), така че той да достигне 24 на сто, предизвика неудържим народен гняв.

Преди дни падна и главата на седми министър, на смятания за най-силен член на кабинета, вътрешния министър Василе Блага. Няколко денонощия преди това неочаквано се разиграха невиждани сцени. Около седем хиляди полицаи, участвали в протестен митинг, организиран от техния синдикат в центъра на Букурещ, решиха да се включат в неодобрено от властите шествие и да преминат през центъра на румънската столица към президентския дворец. Те настояваха да се срещнат с президента Бъсеску, който все още не се бе върнал от официално посещение в България.

Полицаите, повечето от които униформени, започнаха да хвърлят бутилки и полицейски каски по сградата на президентството. Срещу разгневените полицаи бяха изпратени части на жандармерията. Най-малко петима от полицаите на протеста бяха въоръжени. Часове по-късно президентът Бъсеску обяви, че отстранява полицейските сили, подчинени на вътрешното министерство, на които е възложена охраната на президентството, и ги заменя с части от жандармерията, подчинени на министерство на отбраната.

Премиерът Емил Бок даже отказа да бъде съпровождан от части на пътна полиция от летището до Букурещ. Опозицията обвини дясното правителство, че с тези свои действия насажда климат на гражданска война. По-рано тази седмица над пет хиляди преподаватели от средните училища излязоха на демонстрация в румънската столица. Протести от различни сектори са планирани също за тази и следващата седмица. Заради МВФ месечните заплати на заетите в образованието паднаха до 200 евро.

Наред с това постепенно се разпада и националната здравна система в Румъния. Заради икономиите ситуацията в болниците е трагична. Болните трябва сами да си купуват лекарства и храни, като в същото време за лечение може да се разчита само срещу “пликче с пари”, тъй като заплатите на лекарите в страната възлизат на 250 евро на месец. Средните месечни доходи на лекарите в държавните болници в ЕС са около 1400 евро.

При тази обстановка в държавата румънските лекари са принудени масово да напускат страната и да търсят работа в чужбина. От 2007 г. насам са емигрирали над шест хиляди от общо 41 хиляди лекари в страната. След като заплатите им бяха орязани с 25 на сто, още около 2500 лекари се готвят тази година да напуснат Румъния, като по този начин ще влошат още повече ситуацията в румънските болници.

Страната все още е шокирана от драмата, разиграла се преди месец в родилен дом в Букурещ. Точно заради икономиите, наложени по искане на МВФ, родилен дом в Букурещ остана без пари и не можа да се снабди с противопожарна система, а само една медицинска сестра бе останала, за да се грижи за всички новородени бебета.

За отчаянието на румънците свидетелстват и две социологически проучвания. Първото е осъдително за правителствената десница, а второто отразява носталгията по предишния комунистически режим на Чаушеску. В същото изследване 61 на сто от румънците твърдят, че “комунизмът е добра идея”, а 49 на сто смятат, че при Чаушеску е било по-добре, отколкото днес.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване