10/10/10 07:02
(http://e-vestnik.bg/)

Егати - кметът на Пловдив завзе Панагюрското съкровище. А съкровището на Божков?

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви пред бТВ, че Панагюрското златно съкровище принадлежи на Пловдив и няма да бъде върнато в Националния исторически музей след края на изложбата, за която е докарано в града. “Ако се опитат да ни го вземат, не го препоръчвам”, заплаши Атанасов.

Какво ще стане при това положение? Кметът ще заварди пловдивския музей с общинската полиция и няма да пусне представителите на Националния музей? Може би ще нареди да се стреля срещу полицията на централната власт, която ще придружава музейните работници?

Атанасов сам знае, че до това няма да се стигне. Но иска да се изежи като кмет и да се направи на пазител на пловдивските ценности. Ама те пловдивски ли са? Що не си ги поиска и музеят в Панагюрище? Там съвсем не се смятат за пловдивчани.

Подобни съкровища са национална ценност. И ако ще представляват държавата, трябва да са в национален музей.

Българската политика роди големи инфантили на ръководни длъжности. Способни са да правят циркове за какво ли не.

Само преди две години кметът на София Борисов се ежеше на централната власт да си му даде 2-та милиарда данъци на София, дето му ги взимала. Правителството му беше криво, че не можел да реши един или друг проблем на София. Сега е премиер – е, даде ли 2-та милиарда на София? Даде – друг път. Данъците сега се централизират повече, отколкото по-рано.

Ако последват примера на Борисов и Атанасов, кметовете тук и там може да си приберат и данъци, и съкровища, може и митници, и КПП-та да сложат по границите на градовете.

Чудно само, докато се дърлят държавните мъже – регионални и централни – няма ли някой да се сети да прибере златните тракийски предмети, които има в колекцията си Васил Божков. Те са купувани от “хора, които купуват от иманяри”, по собствените му признания. И са не по-малки като ценност от Панагюрското съкровище. На кого са те? Що в държавата се правят, че не ги забелязват?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване