10/10/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Откъде идва терористичната заплаха за Русия?

Ежедневний журнал

Юлия Латинина. Снимка: в. Солидарност

На 5 октомври 2010 г. федерален съд в Ню Йорк произнесе присъда срещу Файсал Шахзад, американец от пакистански произход, опитал се да взриви “Таймс скуеър”. На следващия ден шефът на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви на форум в Сочи,че терористичната заплаха за Русия идвала “от чужбина”. Обърнете внимание: Шахзад е бил обучен в Пакистан. Съдът в САЩ обаче не заяви, че този човек с изконно англосаксонското име Файсал е пристигнал “от чужбина”. Напротив, съдията припомни на терориста, че той е гражданин на САЩ, положил клетва да бъде верен и предан на тази страна.

Нашите власти са друго нещо. Чужбинската тема си е постоянна за тях. “Действията на въоръжените бунтовници все още се координират и финансират от чужбина”, заяви в началото на годината зам.-министърът на вътрешните работи Аркадий Едельов. “Колкото до Русия, никой днес не отрича, че се формира заплаха в чужбина”, казва г-н Патрушев и уточнява, че заплахата идвала “от Афганистан, Пакистан и редица други държави”. Думите на Патрушев създават впечатление, което мирише извънредно лошо.

О, да.

Ислямският фундаментализъм от началото на 21-и век, както и социализмът от началото на 20-и, безспорно е интернационално явление. От гледна точка на фундаменталистите, срещу Кавказ се води отбранителен джихад и всеки член на уммата (религиозната община на мюсюлманите - б. р.) е безусловно задължен да участва в него. Чечения навремето бе разглеждана от мюсюлманските фундаменталисти като един от плацдармите на битката за исляма - наред с Босна и Кашмир.

Измежду членовете на “великолепната 19-орка”, взривили на 11 септември Кулите близнаци, поне един е воювал в Чечения - Науаф ал Хазми, който е бил някога в най-близкото обкръжение на Бин Ладен. Други петима са имали намерение да последват този пример - Халид ал Мидхар (също най-близък помощник на Бин Ладен), братята Ал Шехри и братята Ал Хамди. Хатаб (известен чеченски терорист, убит през 2002 г. - б. р.) се вдигна на джихад още от 17-годишен, но не за да брани свободата на Чечения или свободата на Афганистан. Той се вдигна на джихад срещу неверниците.

На 11 септември 2001 г., минути след като експлодираха Кулите близнаци, в грузинския град Панкиси се чул телефонен звън - обаждане от Афганистан. По всичко личи, че са търсели Саиф ал Ислам ал Масри от Шурата (върховния съвет - б. р.) на Ал Каида, пленен впоследствие през декември 2002 г. в Панкиското дефиле и изпратен в Гуантанамо. Тъкмо това обаждане всъщност станало причина грузинците да прочистят Панкиското дефиле по молба на американците. Кое тогава не е наред в думите на г-н Патрушев?

Три неща.

Първо, думата “чужбина” ни отпраща не към някаква организация, група от хора или духовна общност - отпраща ни към някаква държава. Това е явна лъжа. В света няма нито една държава, включително ислямска, която да подкрепя кавказките муджахидини на държавно равнище. Тъкмо затова изобщо не би хрумнало на прокурора в САЩ да заяви, че Шахзад е получавал помощ “от чужбина”. Той е получавал помощ от една извънтериториална общност, чиито вътрешни връзки са твърде сложни, а понякога и съвсем ефимерни. Така например, мароканските, сирийските, алжирските и пакистанските младоци - атентаторите от мадридската гара “Аточа”, не са поддържали контакти с Ал Каида, нищо че са имали силно желание, и са черпели вдъхновение само от Интернет.

Държавен лидер на Афганистан е президентът Хамид Карзай. Независимо от личните му качества (и от това доколко е корумпиран), Хамид Карзай не подкрепя муджахидините в Русия. Държавен лидер на Пакистан е президентът Асиф Али Зардари. Независимо колко на брой пакистански военни или разузнавачи от Ай Ес Ай тайно (или не толкова) подкрепят талибаните, Асиф Али Зардари с абсолютна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване