10/13/10 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Финансов “шок и ужас”. Централни банки в състояние на война

сп. Форин полиси

В популярните исторически книги за Първата световна война, избухването на военните действия е определяно по същество като непреднамерено. Войната е представяна по-скоро като вторичен продукт от поредица от недоразумения, отколкото като резултат от борба за надмощие между новите сили и утвърдените им съперници. В наши дни, валутите, а не Балканите, може да се окажат кризисната точка, възпламенила един световен конфликт. Опасността от недоразумение, което да доведе до ескалация и ответни мерки, обаче в основата си е същата.

Бразилският министър на финансите Гиду Мантега намери място във водещите заглавия на вестниците, когато осъди, по думите му, началото на една “международна валутна война”. Недоразумението този път е вярването, че явлението, на което ставаме очевидци сега, е игра с нулев резултат, при която победата за едни е равнозначна на загуба за други. Историята е следната: твърди се, че с намесата си на валутния пазар с цел курсът на йената да се понижи Банк ъв Джапан е правила живота на други държави по-труден. По подобен начин, Банк ъв Ингланд е доволна от понижаването на курса на лирата, като се има предвид колко е намаляло вътрешното търсене във Великобритания в резултат на агресивната програма на правителството за бюджетни икономии. Това обаче само създава проблеми на съседните страни.

Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) няма възражения, ако пазарът отслаби щатския долар, дори ако това провали и най-големите усилия на японската централна банка. Китайската народна банка продължава да се намесва на най-високо равнище, за да запази курса на юана нисък. Други нововъзникващи пазарни икономики - от Бразилия през Индия до Южна Корея - са се озовали в ситуация, при която трябва да действат според принципа “клин клин избива” или да оставят производствените си сектори да отслабнат. Междувременно икономиката, която изпитва най-отчаяна нужда от конкурентен обменен курс - европейската, е обременена точно от обратното.

Тази диагноза, която сега е общоприето схващане, отразява поредица от опасни недоразумения. Първото от тях е схващането, че политиката, водена от японската, американската и британската централна банка, е игра с нулев резултат, при която някой друг губи. Онова, на което ставаме очевидци и в трите случая, не е манипулация на съответния обменен курс, а на т. нар. количествено ограничаване, което вече е налице или започва да се проявява.

Еволюцията на политиката на Банк ъв Джапан показва това нагледно. Онова, което започна преди две седмици като сдържана намеса на валутния пазар, сега се е превърнало в открита програма за купуване на японски държавни облигации, ценни книжа и други финансови инструменти на обща стойност 5 трилиона йени (над 6 милиарда долара). Банк ъв Ингланд не се поцеремони да продължи своя ангажимент към количественото облекчаване. УФР върви лека-полека в същата посока.

Този курс, разбира се, е точно това, което е необходимо в един свят, в който дефлацията отново се превърна в проблем и фискалната политика, за добро или за лошо, не стои на дневен ред. Това не е надпревара от типа “изпревари своя съсед по пътя към дъното”. Ако изобщо е нещо, то това е състезание към върха.

Второ, сегашната ситуация е резултат от недоразумения за стратегиите между централните банки, много от които все още водят предишната война. (Тук, естествено, може да се направи аналогия с линията Мажино и Втората световна война). Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да се бори упорито срещу вчерашния враг - инфлацията, когато ясната и непосредствена опасност е дефлацията. ЕЦБ очевидно мисли, че сега, когато икономическият растеж забавя темпо навсякъде по света, е време да намали мащабът на специалните кредитни стимули и да се започне подготовка за повишаване на лихвените проценти. Не може да бъде! Ако се върнем през 2007 година, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване