10/14/10 10:08
(http://e-vestnik.bg/)

Николай Кокинов: До 30-40 дни ще бъде готов обвинителния акт срещу Алексей Петров


По повод решението на съда да пусне Алексей Петров под домашен арести и да обяви, че няма доказателства за престъпна група “Октопод”, гост в сутрешния блок на бТВ беше градският прокурор на София Николай Кокинов.

- Провал ли е това на прокуратурата, която осем, почти девет месеца казваше – събираме доказателства, а крайна сметка от онова голямото… направо беше като книжка с обвинения, почти целият Наказателен кодекс, почти нищо не остана, само рекет и то “обосновано предположение”… как се нарича?

- Думата провал е неудачна в случая, тъй като делото все още не е започнало. Говорим за една мярка за неотклонение, която се взема от съда и която има за цел да осигури единствено явяването на един обвиняем пред органите на досъдебното производство. И естествено…

- Защо тогава беше държан толкова време, след като това не е важно?

- И естествено, да осигури спокойния разпит на свидетелите и спокойното събиране на доказателства. Така че всъщност няма някаква особена драма. Съдът се произнесе и прецени, че след толкова дълго задържане подходящата и адекватна мярка е домашен арест, което е и факт. Тя се изпълнява.

- Драма ли е фактът, че по основните обвинения, които чухме преди 9 месеца, произнесени от МВР – проституция, сводничество, пране на пари, ДДС измами, всъщност досега в съдебна зала прокурорите казват – предстои да съберем доказателства. Защо не са събрани тези доказателства вече 9 месеца?

- Още преди 9 месеца, когато започна това разследване, дали тук или в друга медия и аз съм отбелязвал, че това разследване вероятно ще приключи в края на годината. Това вероятно ще е факт, ако и когато делото се върне при разследващият екип… Снощи разговарях колегите, че след пет седмици ще приключи делото.

- След пет седмици? Нали две седмици е обвинителният акт?

- Това е нереалистичен срок. Реалният срок, разговарях снощи с наблюдаващия прокурор…

- Който е в отпуск?

- Не, не е в отпуск, колегата Костов, на работа е. Той ме увери, че има готовност целият екип да приключат разследването до 30-40 дни.

- Тоест вчерашната информация, че след две седмици ще бъде внесен обвинителният акт, изречена информация от Цветан Цветанов…

- Нереалистична е тази информация. Пак ви казвам, че разследващият екип ще приключи това дело. И след като становището им е, че ще приключат до четири или пет седмици…

- То въпросът е как ще приключат, дали ще съберат за тези пет седмици доказателства, които не намериха девет месеца?

- Този разговор бихме могли да проведем след пет седмици, когато приключат, а не сега.

- Защо досега в съдебната зала, независимо че се гледа мярка за неотклонение, а не делото по същество, прокурорите не предоставят на съда тези доказателства за пране на пари, ДДС измами, проституция и всички останали изредени - наистина целият Наказателен кодекс?…

- Пак казвам, че досега все още не е повдигнато окончателното обвинение по отношение на г-н Петров. Това ще стане факт вероятно в следващите дни. Събрани са 86 тома. Все пак…

- Количеството не винаги е качество.

- Естествено, че е така, но доказателства има.

- Има? И вие ли се съмнявате, че има доказателства по тези обвинения?

- Разбира се, че има, иначе съдът нямаше да определи втората по тежест мярка – домашен арест.

- Имате ли притеснения от факта например, че голяма част от жриците на любовта, които са разпитани, всъщност не са разпознали лицето Алексей Петров и по никакъв начин не са го свързали с работата си?

- Нямам намерение да коментирам по същество делото и да му правя анализ тук, точно в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване