10/14/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Рамзан Кадиров - имамът на Путин

сп. Нюзуик

Кадиров и Путин. Снимка: официален сайт

Видеоматериалът показва дуло на автомат, което стърчи от задния прозорец на излъскана до блясък черна “Лада”, която се движи бавно по проспект “Путин” - новият булевард с бутици на известни дизайнери в чеченската столица Грозни. Когато забелязват две млади жени с дълги поли, но без забрадки на главите си, пътуващите в автомобила откриват огън. Двете жени крещят, но не падат. Върху блузата на една от тях се появява червено петно от капсулата с боя, изстреляна от пушка за пейнтбол. Докато автомобилът се отдалечава, камерата показва двете жени, които търсят убежище в най-близкия магазин.

В Чечения членовете на религиозната полиция, която следи за прилагането на ислямските правила в облеклото, са нанесли нов удар. В името на борбата с тероризма президентът Рамзан Кадиров обяви война на онова, което по думите му представлява “неприлично поведение сред публика”. “Мечтата ми е всички жени да носят забрадки, в съответствие с ислямския закон”, заяви той неотдавна за “Нюзуик”. За да помагат в тази насока и да предотвратяват “прояви на неислямско поведение”, Кадиров създаде миналата година своя собствена “нравствена полиция в стила на талибаните”, наречена Център за духовно и морално развитие и образование. Освен членовете на нравствената полиция по улиците патрулират доброволци, облечени в черно и придвижващи се с черни автомобили, които следят не само за жени с непокрити със забрадка коси, а и за жени с тениски и с къси поли, както и за прояви на нежност на обществени места. През последните месеци много жени обвиняват доброволците за нападения с пушки за пейнтбол, но Кадиров пренебрегва обвиненията, обяснявайки ги с “опити да бъде очернена” неговата политика.

Кадиров, на 34 години, се превърна в знаменосец на усилията на Кремъл да умиротвори веднъж завинаги бунтовническия Северен Кавказ. Неговият твърд подход донесе поне малко ред и законност в Чечения, и именно заради този първоначален успех Кремъл му се доверява. Регионът от векове се съпротивлява на контрола на Москва, но прес последните десетина години насилието се разрасна и стана по-интензивно, докато ислямският екстремизъм процъфтява в други райони на света. “Нашият Афганистан е вътре в Русия”, твърди Миша Липман от московския център “Карнеги”. Стотици цивилни бяха избити, когато чеченски бунтовници завзеха московски театър през 2002 г. и училище в Беслан през 2004 г. Тази година самоубийци избиха над 40 души в московското метро и поне още 150 души при поредица от нападения в Северен Кавказ. Бруталната тактика на руските военни и на техните наместници не постигна друг резултат освен да стимулира подкрепата за бунтовниците.

Сега лидерите на страната използват нов подход. Идеята е да се култивира различен, по-смирен вариант на исляма сред руските мюсюлмани, които са около 20 милиона души. За тази цел Кремъл е отделил 300 милиона долара за откриване на нови ислямски университети в Русия и за стипендии на стотици студенти, които да се обучават в одобрени от властите университети в Сирия и Саудитска Арабия. Руският президент Дмитрий Медведев се опитва да издигне авторитета на акредитираните имами, като обяви, че “те играят особено важна роля в кавказкото общество” и ги призова да помогнат на Кремъл “да се справи с терора чрез духовност и високи етични стандарти”. В същото време военните продължават усилията си да открият и избият колкото се може повече бунтовници и екстремисти в Кавказ.

На пръв поглед Кадиров изглежда е идеалния инструмент за нуждите на Кремъл. Руският лидер Владимир Путин (когото Кадиров нарича “моят идол”) го назначи за президент на Чечения през 2007 г., веднага след като той стана на възраст, за да може легално за заеме този пост. Изповядваният от него ислям е много далече от уахабизма в ...

Публикувана на 10/14/10 21:30 http://e-vestnik.bg/10187/ramzan-kadirov-imamat-na-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване