10/15/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Лондон още не прощава на Москва убийството на Литвиненко

Уилям Хейг и Дмитрий Медведев. Снимка: официален сайт

Посещението на британския външен министър Уилям Хейг в Русия показа, че и двете страни се стремят да подобрят отношенията помежду си. Британските и руските представители се обявиха по време на преговорите за продължаване на икономическото сътрудничество и координиране на действията по остри международни проблеми като близкоизточния и иранския. Двустранните връзки обаче все още са помрачени от конфликта по повод делото на Литвиненко - бивш агент на руската Федерална служба за сигурност, вероятно отровен с радиоактивен изотоп в Лондон през 2006 г., отбелязва “Независимая газета”.

Лондон обвини в убийството Андрей Луговой, друг бивш руски агент, и настоя той да бъде екстрадиран. Руските официални лица и самият Луговой категорично отричат да е замесен в убийството. Москва отхвърли искането на Лондон с мотива, че федералната конституция забранява екстрадицията на руски граждани. В интервю за британски журналисти Хейг призна, че в отношенията с Русия има напрежение и редица въпроси, по които има разногласия.

При все това вратите към подобряване на атмосферата остават отворени. Източник от британското външно министерство обаче твърди, че Лондон няма намерение да смекчи своята линия относно Луговой, за да подкрепи интересите на британския бизнес в Русия, пише “Независимая газета”И Москва, и Лондон биха искали да оставят в сянка темите, неприятни за тях, в желание да заздравят връзките помежду си. За Великобритания е особено важно сътрудничеството с Русия по афганистанския и иранския проблем, “а естествено и в сферата на инвестициите”, коментирал пред изданието експерт от Руския център за политически изследвания (ПИР-център).

Правителството на Дейвид Камерън е принудено да води твърда бюджетна политика и в този контекст има нужда да демонстрира, че полага грижи за увеличаване на работните места, за интересите на британския бизнес. Фактът, че Хейг бе приет от президента Дмитрий Медведев, се възприема като позитивен сигнал в Лондон, добавя политологът. Уилям Хейг реши да не прави в Русия остри изявления, посочва “Ведомости”. Британският гост обаче “демонстративно обсъдил с правозащитници” случаи, разглеждани от медиите като нарушения на човешките права във федерацията. Хейг нарече своето посещение важна стъпка, но не и рестартиране на двустранните отношения, изтъква всекидневникът.

Хейг, който открито бе заявил преди визитата, че Лондон няма намерение да промени позицията си по “делото Литвиненко” и военния конфликт в Южна Осетия, не акцентира върху тези теми, както се очакваше. Вместо това страните се разбраха да си помагат на международната арена, по-специално в ООН, и да обърнат повече внимание на икономическото сътрудничество, пише “Комерсант”.Вестникът сочи като обяснение за рязката промяна в тона на Хейг неговото принципно мнение, че външната политика на Великобритания трябва да съдейства за развитие на икономиката й.

Независимо от разногласията, Великобритания остава един от ключовите търговски партньори на Русия и е сред водещите държави по обем на инвестициите във федерацията - текущите са достигнали 2,4 милиарда долара, допълва “Комерсант”. “Время новостей” вижда в посещението “недвусмислен сигнал, че независимо от всички трудности през последните години диалогът между Москва и Лондон не само е възможен, но е жизнено необходим и за двете страни”.

Визитата не се увенча с приемане на пробивни документи, но самият факт на посещението и тонът, с който Хейг говори на пресконференция, сочат сериозни промени в позицията на Лондон спрямо Москва, заявява “Время новостей”. “Ледът се пука”, твърди пред вестника анализаторка от Центъра за британски изследвания към Института за Европа в Руската академия на науките.

Британският печат помества сравнително малко материали за посещението на Хейг в Москва, пише наблюдател на Би Би Си, който цитира единствено дописка от московската кореспондентка на “Файненшъл таймс”. Русия опъна червения килим за Уилям Хейг и склони да организира на министъра среща с руския президент, нещо рядко за посещение от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване