10/15/10 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Нова десница настъпва на изборите в Чехия

ДПА

В петък и събота чехите гласуват на общински избори и избори за Сенат, които може да доведат до неприятна загуба за основната управляваща партия в Прага, където цели две десетилетия тя жънеше убедителни победи. Някои социологически допитвания сочат, че десноцентристката Гражданска демократическа партия на премиера Петър Нечас може да загуби Прага и да отстъпи на коалиционния си партньор - новата дясна партия ТОП 09, ръководена от външния министър Карел Шварценберг.

ТОП 09 е по-консервативна и програмата й предвижда по-строги мерки за икономии, отколкото искат гражданските демократи. Но партията печели главно благодарение на харизмата на аристократичния си лидер, който има репутацията на честен и некорумпиран политик.

Чехите ще избират и 27 нови членове на 81-местната горна камара, Сената. Най-много има да губи Гражданската демократическа партия, защото изтича мандатът на 19 нейни сенатори. Ако загубата бъде голяма, това може да отслаби шансовете на партията да прокара своя кандидат за президентските избори през 2013 г. Очаква се, че изборите ще покажат дали гласоподавателите все още са ядосани на големите, отдавна установени партии от посткомунистическата ера - Гражданската демократическа партия и техния съперник, Социалдемократическата партия - заради разправиите и скандалите помежду им, хвърлили петно и върху двете страни.

И двете партии отбелязаха съществени загуби на юнските парламентарни избори. Но гражданските демократи си намериха коалиционни партньори сред новите групировки, възникнали като протест срещу статуквото, включително ТОП 09. Разочарованието сред традиционния електорат на тези две партии се очаква още повече да засили десните нагласи в Прага. На изборите през юни ТОП 09 на Шварценберг удържа победа над омърсените със скандали граждански демократи.  Едно от най-новите проучвания на социологическата агенция Фактум Инвенио, направено за вестник “Млада фронта днес”, показва, че ТОП 09 имат преднина от 5,2 процента пред гражданските демократи, които са на второ място.

“Прага е десен град. Още едно време имаше приказка, че ракетата за тенис на Клаус (бившият лидер на гражданските демократи и чешки президент Вацлав Клаус) може да спечели Прага”, казва политологът Владимира Дворжакова. “Сега това е лулата на Шварценберг”. Клаус е добър тенисист, а Шварценегер пуши лула. Положението на гражданските демократи се усложни и от това, че месеци наред те не можаха да излъчат сериозен кандидат, докато ТОП 09 отрано регистрираха уважавания бивш шеф на централната банка, 49-годишния Зденек Тума.

Едва седмици преди изборите Гражданската демократическа партия най-сетне издигна гинеколога Бохуслав Свобода, на 66 години и без сериозен политически опит. Критикувани са и други техни действия, предприети с цел възстановяване на популярността. В кампаниите си в Прага и двете утвърдени партии, отдавнашни съпернички, се опитаха да съберат повече привърженици с популистка риторика, “типична за крайната десница”, отбелязва Дворжакова, която преподава в пражкия Икономически университет.

В един от пражките квартали кандидатите на социалдемократите обещаваха да премахнат наркоманите, а градският съвет на гражданските демократи одобри план бездомниците да бъдат изнесени в лагери в покрайнините на града. Опозиционните социалдемократи призоваха избирателите да започнат да наказват кабинета на Нечас за намаляването на разходите и вдигането на данъците. Другаде това може и да свърши работа, но в Прага левицата едва ли ще успее да победи

Някои анализатори всъщност не са изненадани, че Прага явно я чакат промени. “Учудвам се, че това не стана по-рано, казва политологът Петър Юст, който чете лекции в Градския университет “Прага”. “При демокрацията не е обичайно една и съща партия да е на власт цели 20 години”, казва той.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване