10/15/10 21:43
(http://e-vestnik.bg/)

Спасяването на миньорите - колко ще продължи приказката

Президентът Пинера посреща миньорите. Снимка: от тв екрана

Чилийският президент Себастиан Пинера не можеше и да мечтае за по-красив кадър: когато вторият изваден миньор Марио Сепулведа излезе на повърхността пред обективите на камерите, той бързо прегърна жена си, след което се обърна към президента, за да му подари парченце от скала, донесено от дъното на мината, пише в. “Монд”. Президентът го прегърна и тази прегръдка продължи по-дълго, отколкото прегръдката на миньора с жена му - доказателство за искрената признателност на спасения към неговия президент, гледка, която обиколи света за броени часове.

Към 5 август, когато стана срутването в мината, рейтингът на Пинера бе най-ниският на държавен глава от връщането на демокрацията в Чили през 1990 г. и то само пет месеца след идването му на власт. Президентът бе изправен пред множество проблеми, засилваха се и критиките към правителството за недоброто справяне с последствията от разрушителното земетресение от февруари. Още на 6 август обаче, преди да се получат вести за 33-мата под земята, Пинера се обърна към нацията и пое риска да заяви, че миньорите са живи, кълнейки се, че ще направи всичко в човешките възможности, за да ги върне.

Истината е, че Себастиан Пинера излиза със засилени позиции от драматичното приключение на миньорите както в национален, така и в международен план. Вчера сутринта той получи поздравление от държавни глави от цял свят за доброто управление на спасителната операция, а най-новото допитване показа, че е върнал популярността си от времето на встъпването му в длъжност, отбелязва “Монд

Финансовото бъдеще на 33-мата миньори изглежда осигурено, пише друг френски вестник, “Фигаро”. Обезщетения, продажба на ексклузивни интервюта, предложения за работа - блокираните повече от два месеца под земята миньори могат да очакват множество придобивки от ужасяващото си преживяване. Това, което безпокои най-силно миньорите обаче, е запазването на целостта на групата им след излизането от мината. След 68 дни заедно в такива обстоятелства, най-големият им страх е, че ще се разделят, допълва всекидневникът

Повсеместното очарование на приказката за блокираните в Чили миньори не е загадка. Историята съдържа всички съставки на драмите, които съществуват във всяка култура: моменти на отчаяни, проблясъкът на надеждата и емоционалния завършек - спасяването, посочва във водещата си статия британският в. “Индипендънт”. Успешната спасителна операция породи настроения на национален оптимизъм в Чили. Когато в Чили сме единни, сме способни на велики неща, заяви вчера президентът Пиниера. Ентусиазмът му е разбираем, особено след като се очакваше операцията да отнеме месеци.

Въпреки всеобщата радост и поздравленията обаче, не можем да пренебрегнем факта, че миньорите бяха предадени, на първо място от работодателите си (собствениците на мината), а после и от правителството, което не въведе нужните правила за управление на компанията, гарантирайки сигурността на работниците. След инцидента чилийското правителство похарчи значителни суми за спасителните работи и предостави повече ресурси на националното управление по минна сигурност. Някои обаче се съмняват, че инвестициите ще се запазят и след като световните медии си тръгнат, подчертава ежедневникът.

Радостта да си жив
Спасителната операция в чилийската мина: радостта да си жив, гласи заглавие във в. “Гардиън”. Днес е по-скоро необичайно да бъдем обединени от неподправено споделено щастие, но именно това се случи в Чили. Вниманието на обществеността бе привлечено не само от рекордната продължителност на престоя на миньори, нито от внушителната дълбочина на галерията. Това, което следяхме, бе смелостта на блокираните миньори, всеотдайността на спасителите, денонощната солидарност на семействата, накратко - удивителна колективна проява на човешкия дух, отбелязва британският вестник.

Всичките 33-ма миньори бяха извадени живи и здрави. Миньорите опровергаха злокобните прогнози за състоянието на физиката и духа си, пише в. “Ню Йорк таймс”. След мрачните очаквания как ще се чувстват след ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване