10/15/10 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Сърбия - новата Ваймарска република?

Косово е сърцето на Сърбия - Плакат срещу независимостта на Косово. Снимка: Белградски вести

Холандският парламент гласува единодушно отлагането на кандидатурата на Сърбия за членство в Европейския съюз поне до декември. Парламентът взе това решение, въпреки че 26 държави членки на ЕС дадоха да се разбере, че подкрепят кандидатурата на Белград. Освен това той взе решението след като държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън направи силни изказвания по време на посещението си на 12 октомври за прозападното правителство на Белград, особено за сръбския президент Борис Тадич, като назова Сърбия “лидер в Европа” и като предложи безусловната подкрепа на Вашингтон за стремежа на Белград за присъединяване към ЕС.

Решението на Холандия бе възприето в Сърбия като реакция на безредиците в Белград на 10 октомври, ръководени от добре организирани и мотивирани насилствени националистически групи, самозвани “патриотични движения”, и последвалите вълнения на 12 октомври в Генуа по време на футболната среща между Италия и Сърбия, организирани отново от някои от тези елементи. Холандия обаче най-вероятно щеше да вземе същото решение, въпреки събитията в Белград и Генуа, главно в резултат на комбинацията от холандската политика, която се обърна към дясното пространство и съответно е против разширяването на ЕС, и настояването за придържане на ЕС към изискването за покриване на определени стандарти за членство, независимо от предполагаемите геополитически ползи.

Холандското решение за Сърбия може би не е най-добрият избор за ключово събитие на деня. Но ако историята ни учи на нещо за Балканите, то е, че предполагаемата им незначителна политика има тенденцията да заставя силите да променят своя фокус в посока на известната ни нестабилност. През 2000 г. сръбският лидер националист Слободан Милошевич, който бе обвинен от Запада за повечето етнически сблъсъци в бивша Югославия, бе свален от власт от, както изглеждаше тогава, прозападен народен бунт. Според Запада бунтът като че ли завърши процеса на десетгодишно геополитическо вълнение в Сърбия, защото подстрекателите на бунта, студентското движение “Отпор”, бяха ориентирани изцяло към европейското бъдеще на Сърбия.

Бунтът обаче, както се случва с повечето коалиции, събрали се за свалянето на даден лидер, доведе до смесица на перспективите от твърдите националисти до ултралибералите за това каква трябва да бъде Сърбия. Успехът на бунта бе повече в резултат на неуспеха на Милошевич да насочи опозиционните сили една срещу друга, отколкото в резултат на ясен консенсус за бъдещето на Сърбия. “Ние бавно очертаваме портрета на Сърбия, която през последните десет години започва да наподобява Ваймарската република”.

Проблемът на Сърбия обаче не бе само в това, че опозицията бе обединена единствено от желанието си да свали Милошевич от власт. Проблемът бе също, че свалянето на Милошевич не бе наистина насилствена революция, което позволи на институциите и структурите от времето на Милошевич да си останат същите. Цивилната бюрокрация, която той ръководеше, организациите за подсилване на закона, които той старателно ухажваше, за да му служат, както и сложните взаимовръзки между организираната престъпност и държавата, които той целеустремено насърчаваше, си останаха същите.

Прозападното правителство, което дойде на власт след него, начело с премиера Зоран Джинджич, смени ръководителите на службите, но имаше неблагодарната задача да прекъсне влиянието и връзките между сръбския подземен свят и правителството. Заповедите на правителството бяха очевидно игнорирани или заобикаляни чрез използването на информатори в ключовите институции за подсилване на закона или в разузнаването до мрежите на организираната престъпност. Фактът, че Джинджич е имал донякъде успех в усилията за елиминиране на сивия сектор на организираната престъпност се разбира сега, защото в крайна сметка през 2003 г. това му коства живота.

Въпреки че ситуацията като цяло стана доста по-стабилна - Сърбия проведе на няколко пъти относително спокойни избори и прехвърли властта от националистическо на прозападно ...

Публикувана на 10/15/10 21:25 http://e-vestnik.bg/10196/sarbiya-novata-vaymarska-republika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване