10/17/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Чили вече не е “страната на Пиночет”, а на спасените миньори

в. Индипендънт

Посрещането на миньорите. Снимка: от тв екрана

Преди четири години Казахстан извади най-лошия късмет от всички страни в света, когато Саша Борат Коен представи невежия си комичен герой Борат като роден в Казахстан. За една централноазиатска страна, върху която се е стоварило бремето на независимостта, Борат бе твърде голяма пречка. Поради липса на сила и въображение да отвърне на удара, казахстанското правителство забрани филма, който толкова навреди на имиджа му, нацупи се и едва наскоро започна да излиза от това настроение. Почти всички останали обаче добре се забавляваха.

В момент, когато страните са в глобално съревнование - за статут, влияние, инвестиции, приходи от туризъм - международната добра воля е от значение. И Чили стана най-вълнуващият пример за това как може да обърнеш лошия късмет (срутване на скали, предизвикало крайно отрицателни асоциации като дълбока некомпетентност, лоши мерки за безопасност, вероятно корупция) в неподправено положително отношение. Чили успя да извлече наистина огромен политически и морални дивиденти от спасителната операция, успешно завършена пред погледа на целия свят.

С един замах Чили пропъди сенките, които все още тегнеха над страната, почти 40 години след мрачните дни на военното управление. До тази седмица Чили се отъждествяваше от мнозина, а може би от повечето хора, с Аугусто Пиночет, трагедията на Салвадор Алиенде, с “изчезналите”. Нямаше значение, че генерал Пиночет вече е покойник и че Чили предприе някои от най-ефикасните социални реформи в света, или че Мишел Бачелет, избрана през 2006 г. за първата жена президент на Чили, бързо си спечели широко уважение. Ако за повечето хора Чили изобщо фигурираше на политическата карта, то бе като “страната на Пиночет”, с добавка в най-добрия случай, че изнася вино и има стилен футбол. Но вече не е така.

За милиардите, които бяха залепени за телевизионните екрани в цял свят, Чили сега се отъждествява със спасяването, въпреки неблагоприятните обстоятелства, на 33 миньори, погребани на 800 метра под земята за рекордните 69 дни. Чилийският флаг вече е познат навсякъде по света. Триумфът на страната няма да бъде възприеман като израз на емоции и национален дух, макар че тези качества ги има и продължават да са важни. Ще бъде възприеман и като доказателство за изобретателност и компетентност.

Към всичко това трябва да се добави организираност и постоянство - тъкмо обратното на това, което мислят за латиноамериканския темперамент в по-студените страни. Чилийските власти решиха, че спасителната операция е възможна. Те не проявиха някаква псевдонационална гордост, приеха съвети и се съгласиха на международно сътрудничество. Не се вкопчваха в сламки. Не провалиха операцията с прибързване.

Бяха открити и разказваха и за напредъка си, и за спънките - до такава степен, че позволиха камерите да проследяват всеки етап. Изобретателността, която бе проявена, за да получават миньорите провизии, информация и забавления, е модел за всяка подобна операция в бъдеще. Дори когато краят се виждаше и емоциите се нагорещиха, се поддържаше образцова дисциплина.

Правителствата има от какво да се поучат - и политически и практически. Министърът на мината промишленост бе на мястото на злополуката от началото и остана там до края. Съпругата на президента също бе там през повечето време. А самият президент Себастиан Пинера пристигна за финала, не организира някаква церемония, а прегръщаше всеки излизащ изпод земята миньор. Това бе национална травма, внимателно, но не и цинично експлоатирана от властите. А проучванията на общественото мнение са достатъчно красноречиви: министърът на минната промишленост повиши рейтинга си от 16 на 91 процента, а президентът Пинера - от 46 на 65 процента. Което показва, че хората имат съвсем ясна представа какво трябва да правят правителствата: те трябва да развеят знамето, да съберат подкрепа, но преди всичко да си свършат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване