10/19/10 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

В България арестуват за въпроси към президента

Иво Инджев

Да се опиташ да зададеш въпрос на президента без предварителна заявка и съгласуване, макар това да ти и е работата – именно да задаваш въпроси, у нас отново се оказа не просто невъзможно, но и направо достойно за полицейска репресия. Това изпита на гърба си с в Перник репортерка на “Шоуто на Иван и Андрей”, излъчвано по нова телевизия.

Бианка Илич, която прави шеговити репортажи за шоуто в ролята на “Супер Бианка”(нещо като дамски комедиен вариант на “Супермен”), е била задържана по заръка на президентската охрана. Репортерката се опитала да зададе въпрос на минаващия наблизо Георги Първанов, но от Националната служба за охрана (НСО) й попречили и повикали полиция. Девойката била задържана и в районното й бил съставен акт.

На какво основание? Защото иска много да знае ли? Неее, нищо подобно – как можахте да си го помислите дори: ами че нашият президент е за пълна прозрачност, не знаете ли?! Човекът пледира за пълна ревизия на прехода, обеща на пресконференция та 12 март да има пълна прозрачност отсега нататък, а вие да го заподозрете в някаква параноя на тема нерегламентирани въпроси към него!

Оказало се (след ареста, разбира се) , че Бианка нямала документи в себе си. Ами ако имаше документи – как щяха да оправдаят факта, че от НСО са й попречели да изпълни служебните си задължения – президентът няма да я чака да с върне от участъка, я?!

Явно НСО сътвори пореден ак(т). Това е същата тази безконтролна служба, населена с лични, лично лоялни протежета на самия президент, подчинена само и единствено на неговите прищевки, която периодично изтласква от пътя простосмъртни возила, за да мине кортежът на негово величество от Сирищник!

Нали се сещате, че ако се понапънат, на всеки един от нас винаги могат да му лепнат някакъв ак(т) . Първо те арестуват по указание на президентските хора, после ти намират цаката. На този принцип са действали т.н. опричници на Иван Грозни в Русия, послужили за прототип на ЧК в болшевишка Русия и на Гестапо в нейното германско подобие. Пресилено ли ви се вижда сравнението? Ами да, хиперболизирам. Но не виждам как иначе да обясня необяснимия от гледна точка на правилата на демокрацията факт, че в държавата има силова тайна структура с безконтролни правомощия върху нашия живот, лично предана на едно лице.

След разпит и няколко часа задържане разплаканото момиче е било пуснато, казаха от шоуто. Редактори поясниха, че “Супер Бианка” е интервюирала не веднъж политици – от премиера Борисов и заместника му Цветанов, до другия му заместник Дянков, но такова “чудо” не са виждали!

Какво ще кажете, а ? Бди нашата държава над комфорта на държавния ни глава, който не благоволява току така да си контактува с представители на медии, ако не е уредено предварително какво да го питат и какво да им отвръща.

Най-интересното е, че този ак(т) е бил съпроводен от разсъждение на президента пред журналисти за морала като такъв, но по повод на упреци към вицепремиера Цветанов (този път не е Дянков):

„Трябва да е ясно, че ГЕРБ се самопровъзгласи за нравствен съдник на обществото и би трябвало да има готовност да отговори на тези морални укори, които прозвучават в последните дни”, коментира държавният глава исканата от РЗС оставка на Георги Първанов.

Не може да не да се признае обаче, че НСО има основания да смята, че може да се отнася към опитващите се да задават въпроси служебни лица от някакви си медии като към безгласни вредители, достойни за смачкване. Когато на 6 септември охранителите от службата унизиха репортерите, като ги прогониха от коктейл в чест на Съединението, не последва никаква реакция, от която да става ясно, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване